Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de resultaten eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Al onze laptops worden aan dezelfde testen onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema.

Benchmarks
Als benchmark-software maken we gebruik van Battery-Eater, Cinebench 11.5, PCMark Vantage en 3DMark Vantage. We gebruiken voor PCMark de standaard instellingen, waarmee op een resolutie van 1024 x 768 wordt getest, alle onderdelen die PCMark aanbiedt worden getest. Bij Cinebench draaien we alleen de CPU test en Battery-eater test zoals je mag verwachten de batterij.3DMark
Voor 3DMark gebruiken we de Entry-settings, waarmee op dezelfde resolutie wordt getest. De feature-tests schakelen we uit.

Batterijtest
Om de prestaties van de batterij te kunnen testen maken we gebruik van Battery Eater. Dit is een programma wat de batterij kan uitputten in de load- en idlestand.

Opstarttijd
De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de start-knop wordt ingedrukt totdat het welkom-scherm van Windows-verdwijnt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hier nemen we het gemiddelde van.

Prime95
Door middel van Prime95 testen wij de warmte die de laptop produceert. Deze testen we zowel in classic mode als in load.

Gaming-benchmarks

Omdat we met de GT780R te maken hebben met een laptop die voornamelijk gericht is op gamers, hebben we er voor gekozen om een aantal extra tests te draaien om de gaming-capaciteiten beter vast te kunnen stellen.

We hebben zodoende Far Cry 2, HAWX2 en Unigine Heaven 2.5 toegevoegd aan de tests. We draaien al deze tests op een resolutie van 1280×720 en 1920×1080, de twee laatstgenoemden draaien we middels DirectX11, terwijl Far Cry 2 een directX10-game is.