3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Verpakking, inhoud en uiterlijk

Verpakking


De MacBook Air wordt geleverd in een voor Apple kenmerkende witte doos. De bovenkant is echter, opvallend genoeg, zwart. Op de voorkant staat een afbeelding van de zijkant van een gesloten MacBook Air.

Op de achterkant van de doos valt te lezen wat de belangrijkste specificaties van het systeem zijn.





Inhoud

Nadat de doos eenmaal is opengemaakt, is als eerste de MacBook Air zelf zichtbaar. Na deze te verwijderen verschijnen de accessoires voor de Air. Echt veel is het echter niet. Er is natuurlijk de acculader, welke voorzien kan worden van een kort of lang snoer. Verder is er nog een doosje ter grootte van een jewelcase toegevoegd waarin handleidingen en twee Apple-stickers te vinden zijn.

Uiterlijk

Erg veel accessoires worden er dus niet meegeleverd met de MacBook Air, maar zo is het ook bij andere Mac-producten. Normaliter wordt er echter wel een DVD met herstelsoftware meegeleverd. Door de afwezigheid van een SuperDrive in de Air is dit echter geen goed bruikbare methode om het systeem te herstellen. Daarom zit er een kleine partitie met herstelsoftware op de Air zelf. Om een versie van OS X te downloaden is echter wel een internetverbinding nodig. Hier kom ik later op terug.

Wat betreft uiterlijk is de MacBook Air niet erg verschillend van de MacBook Pro, zij het dat de Air een stukje kleiner, dunner en smaller is, wat ook het speerpunt is van de Air. Het is bijna belachelijk, zo dun als het scherm en het systeem zelf is.



Op de achterkant van het scherm is natuurlijk het verlichte Apple-logo te vinden. Aan de onderkant zitten vier nopjes waarop de Air kan staan, alsook 10 schroefjes van het type TORX, waarmee de laptop opengeschroefd kan worden. Een beetje flauw van Apple dat er TORX-schroeven zijn gebruikt, gelukkig zijn dergelijke schroevendraaiers meestal wel te verkrijgen in de gemiddelde bouwmarkt, of reeds in je bezit.

Als ik de Air openmaak, voel ik dat de scharnieren vrij stroef zijn, wat een goed ding is. Je wilt immers niet hebben dat het scherm dichtklapt als je de laptop oppakt.



Iets anders dat gelijk opvalt aan de Air is het scherm, dat in verhouding kleiner oogt dan bij andere MacBooks. Dit komt doordat de lijst om het scherm relatief breed is. Bij een MacBook Pro van 15 inch is deze bijvoorbeeld 1,5 centimeter, terwijl deze bij de Air maar liefst 2 centimeter is. In verhouding is de lijst dus veel breder, aangezien de MacBook Pro 20 procent groter is, de lijst van de Air is daarentegen 30 procent groter dan die van de MacBook Pro.

Het scherm is voorzien van een spiegelende coating. Het is niet mogelijk om deze coating te vervangen voor een ontspiegelde coating, wat bij sommige andere modellen wel tot de mogelijkheden behoort. Boven het scherm zit een webcam, vrijwel onzichtbaar geflankeerd door een lichtsensor en een statusindicator. De lichtsensor stuurt onder anderen de beeldscherm- en toetsenverlichting aan. De toetsenbordverlichting werd overigens bij de vorige versie van de Air verwijderd, met de nieuwste versie is deze eigenschap dus weer terug.

Het toetsenbord is opgebouwd uit ‘losse eilandjes’, waarbij elk eilandje uiteraard een toets vormt. Voor nieuwe Apple-gebruikers kan dit toetsenbord eventjes wennen zijn, maar na verloop van tijd zal je waarschijnlijk niet meer terug willen. Dat is in ieder geval wat ik in persoonlijke kringen regelmatig hoor.





Onder het toetsenbord zit de Magic Trackpad. Dit trackpad is even breed als bij andere MacBooks, maar helaas wel minder lang vanwege de omvang van de Air. Het bijzondere aan deze trackpads is dat ze moeiteloos om kunnen gaan met commando’s van meer dan één vinger. Apple heeft hier met de introductie van Lion erg op ingespeeld door meerdere nieuwe commando’s toe te voegen. Echter, mocht je de huidige mogelijkheden niet prettig vinden, dan zijn er uitkomsten zoals bijvoorbeeld BetterTouchTool.

Aan de linkerzijkant heeft Apple de MagSafe-aansluiting voor het opladen van het systeem geplaatst. Hiernaast zit tevens een USB 2.0-poort en een grilletje waarachter een microfoon zit. Aan de andere kant zit een ThunderBolt/mini-DisplayPort, waarnaast opnieuw een USB 2.0-poort geplaatst is.