4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bouwkwaliteit, doelgroep en gebruik

Bouwkwaliteit

Als je een laptop van Apple koopt, verwacht je kwaliteit. Voor deze prijs mag dit natuurlijk ook wel. Nu is de MacBook Air wel een erg klein systeem, vooral in de hoogte. Je zou denken dat dit ten koste van de bouwkwaliteit zal gaan, maar nu we het systeem eenmaal in onze handen hebben, blijkt dit aardig mee te vallen. De laptop voelt immers alles behalve fragiel aan. Het scharnier is vrij stroef, wat niet negatief moet worden opgenomen. Het betekent dat het scherm niet makkelijk dichtklapt bij het oppakken van de laptop.
De rest van de behuizing voelt nog steviger aan. Ook de MacBook Air is natuurlijk voorzien van Apple’s Unibody-ontwerp. Dit houdt in dat het onderste gedeelte van de laptop is opgebouwd uit één blok aluminium. Veel fabrikanten kiezen nog voor plastic, maar ook in het geval van een aluminium-behuizing is Apple vrijwel onovertroffen.



Hoe klein de MacBook Air ook is, de behuizing geeft geen millimeter mee en deze zal in principe dan ook wel tegen een stootje kunnen, net als de hardware. Dankzij de aanwezigheid van een SSD-opslagmedium en de afwezigheid van een DVD-speler zijn er geen roterende onderdelen aanwezig en dat betekent ook een minder grote gevoeligheid bij een val. Maar, je kan de laptop natuurlijk beter gewoon op zijn pootjes laten staan.

Doelgroep

De MacBook Air heeft, net als de ultrabook in het algemeen, eigenlijk twee duidelijke doelgroepen. De ene doelgroep kan ik kort over zijn, dit zijn de mensen die de Air simpelweg als een hebbeding zien. Een mooi systeempje ‘voor er bij’. In principe hebben deze mensen nog gelijk ook. Tenzij je een weinig eisende gebruiker bent, die alleen wat wil internetten, chatten en video’s kijken, is de Air al snel niet goed genoeg. Gamen of beeldbewerking is theoretisch weliswaar mogelijk op de Air, maar zal alles behalve een optimale ervaring bieden.

De andere doelgroep bestaat uit mensen die veel op reis zijn. Voor mensen die dagelijks op pad zijn is het niet prettig om een laptop van een paar kilo in de tas te hebben zitten. Met een gewicht van net één kilogram is de MacBook Air een echte lichtgewicht die niet gauw door zal wegen. Voor zakenlui, reizigers en scholieren kan deze laptop dan ook een uitkomst zijn. Weliswaar moeten deze mensen geen hoge eisen stellen aan de laptop.



Gebruik

Apple heeft onlangs een nieuwe versie van Mac OS X geïntroduceerd, versie 10.7 ofwel Lion. Ik heb in juli een artikel geschreven over dit besturingssysteem. Mocht je nog onbekend zijn met Lion of OS X in het algemeen, dan kan je voor wat meer achtergrondinformatie het beste terecht bij dit artikel. Omdat de ervaring op de Air zo goed als identiek is, ga ik in deze review niet in op dit onderdeel.

Omdat de MacBook Air niet is voorzien van een DVD-drive, heeft Apple een andere manier moeten verzinnen om sommige handelingen uit te voeren. Een Bootcamp-installatie van Windows 7 kan bijvoorbeeld worden voltooid middels een externe of gedeelde DVD-lezer, maar ook middels een .ISO-bestand van de installatieschijf van het besturingssysteem. Hoewel het allemaal niet ideaal is, is er voldoende keuze, mocht je een Bootcamp-installatie willen maken.

Interessanter is echter de herstel-functie van de MacBook Air. Deze werd voor de release van Lion nog geleverd met een mooie USB-stick van Apple waarop installatiebestanden voor Snow Leopard stonden. Met de komst van Lion is de benodigde herstelsoftware al in de hardware ingebouwd. Zelfs in gevallen van verpeste partitietabellen of andere problemen waardoor de harde schijf niet meer bruikbaar is, kan de internetherstelfunctie worden opgestart middels de toetsen OPT+CMD+R bij het opstarten. Vervolgens zal de laptop opstarten in de opgeroepen herstelfunctie en via internet de nieuwste versie van Lion downloaden, om deze vervolgens te kunnen installeren. We hebben deze functie uitgeprobeerd en de procedure werkt vlekkeloos. Het downloaden van Lion kost natuurlijk wel wat tijd.
Mocht de harde schijf gewoon in orde zijn, dan kan er uiteraard gebruik worden gemaakt van de herstelpartitie die wordt toegevoegd met de installatie van Lion.

Wat betreft gebruik verschilt de MacBook Air niet veel van andere MacBooks. De trackpad is één van de kleine verschillen, zoals al eerder gemeld is deze wat minder hoog. Sommige gestures van Lion worden hierdoor wel wat lastiger om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het ‘knijpen met duim en drie vingers’ om Launchpad op te starten. Persoonlijk vind ik de standaard-gestures van Apple wat onhandig en spaarzaam. Mocht je deze mening nou delen, dan kan ik je aanraden om even een kijkje te nemen in de tutorial over het aanpassen van OS X, de tekst onder het kopje ‘BetterTouchTool’ zal je wellicht interesseren.