3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Besturingssysteem en inferface


Toshiba heeft er opnieuw voor gekozen om hun tablet uit te rusten met Android 3.2 (Honeycomb), maar een update naar 4.0 (Ice Cream Sandwich) zal in de toekomst wel beschikbaar komen. Dit besturingssysteem is geoptimaliseerd voor tablets en Toshiba vindt het daarom ook niet nodig om zelf aanpassingen te doen in de vorm van een eigen skin, zoals bijvoorbeeld Samsung met de TouchWiz-skin wel doet.



De standaard applicaties zoals Gmail, Google Maps, Play Store (voormalige Android Market), Youtube en Google Talk zijn allen aanwezig. Toshiba heeft hier eigen Office-applicaties zoals het tekstverwerkingsprogramma ‘Write’ aan toegevoegd. Ook heeft Toshiba een eigen online winkel in de vorm van Toshiba Places waar onder andere video’s, muziek en applicaties gedownload kunnen worden, een Toshiba ID is echter benodigd om hier gebruik van te maken.

Dankzij de 1,2 GHz dual-core processor is het fijn browsen op de AT200. Websites worden redelijk vlot ingeladen en ook scrollen gaat soepel. Door de ondersteuning van Flash kunnen de meeste filmpjes ook worden weergegeven op een website zelf, zonder een applicatie te moeten openen. Onderweg even snel browsen zit er echter niet in, aangezien een 3G-model niet verkrijgbaar is in Europa.

Ook het wisselen tussen applicaties gaat de AT200 goed af en gaat zonder vervelende haperingen. Het toetsenbord is echter niet altijd even snel. Zodra we bijvoorbeeld een internetadres intypen blijft de invoer behoorlijk achter, iets dat wel redelijk irriterend kan werken.



Beeldscherm


De AT200 heeft een 10,1 inch capacitief LCD-scherm met een resolutie van 1280×800 pixels, wat zeker bij het afspelen van media en games een positieve invloed zal hebben. Ondanks de resolutie krijg ik toch het gevoel dat het beeld wat vaag overkomt wanneer je naar sommige afbeeldingen of tekst kijkt.

Het scherm ondervindt ook nogal wat last van weerspiegelingen en vingerafdrukken op het beeld, het eerste wat ik deed was het instellen van de hoogste helderheid, wat enigszins positief uitpakte gelukkig. Dan is er ook nog het eerder genoemde probleem van het zichtbare vierkantjes-patroon door het scherm. Vooral op donkere kleuren zijn deze duidelijk zichtbaar. Als je er dan ook nog eens goed op gaat letten als trotse, nieuwe bezitter van de tablet, kan dit op den duur gaan irriteren.

Als laatst ondervonden we ook op de AT200 het probleem van het niet altijd registreren van aanrakingen, waar meer Android-tablets last van hebben. Zo moeten we soms meerdere keren op het scherm drukken om bijvoorbeeld een applicatie te sluiten.



Geluid


Het geluid wat er uit de AT200 komt is niet verkeerd moet ik zeggen. Zorg wel dat de speakers aan de onderkant niet afgedekt worden, want zodra dat gebeurt valt de helft van de klanken weg. Wanneer ik mijn headset aansluit wordt het nog beter. Het geluid klinkt erg vol en ook de bas is goed aanwezig. Dit zal onder andere te maken hebben met Toshiba’s aanwezige Audio Enhancement technieken en SRS-multimediaverbetering.

Batterij


Het is niet helemaal duidelijk over hoeveel mAh de batterij van de AT200 beschikt, maar volgens Toshiba moet de AT200 het acht uur uithouden voor deze weer aan de lader gehangen moet worden. Dat is vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Tab 10.1 en iPad 2. Zodra we echter druk bezig gaan met de tablet en wat applicaties laten draaien, voelen we linksonder aan de achterkant de tablet aardig warm worden. We zien de batterij-indicator dan ook zo snel leeglopen, de acht uur ga je met deze tablet dan ook niet halen.