5min

Software

Zoals al een enkele keren aangehaald in deze review heeft Samsung zich ook flink op de software gestort bij de Galaxy S III. Om te beginnen beschikt het toestel over een nieuwe versie van TouchWiz en draait het toestel op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ook hier heeft Samsung nog wat optimalisaties op weten uit te voeren, wat resulteert in een snellere gebruikservaring. Dit in combinatie met de nieuwe processor zorgt ervoor dat de smartphone maar liefst 24 procent sneller opstart, de apps op de telefoon 17 procent sneller opstarten en het internetten ook nog eens 20 procent sneller gaat, aldus Samsung.

Maar Samsung investeerde toch vooral in losse toepassingen en functies die het gebruik van de telefoon net even wat beter maken. Samsung zegt zelf dat de telefoon kijkt, luistert en aanvoelt wanneer deze in actie moet komen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Direct Call, S-Voice, Smart Stay, Smart Alert, Buddy Share en Pop up Play.Direct Call

Al deze functionaliteiten hebben we uiteraard getest en de een is simpel gezegd handiger dan de andere. Als we bijvoorbeeld kijken naar Direct Call, dit is een functionaliteit die je zo gezegd aanvoelt. Als je met iemand in een e-mail of SMS-conversatie zit en je bent dit na enkele berichten over en weer beu en je wilt deze persoon eigenlijk gewoon even bellen, dan hoef je alleen maar de telefoon naar je oor te bewegen en dan belt de telefoon het primaire nummer van deze contactpersoon. De telefoon meet op dat moment de beweging die de telefoon maakt en reageert daar dus op door de persoon te bellen. Natuurlijk een hele mooie functie, alleen deze werkt echt alleen in de e-mail en SMS-app. De functionaliteit werkt niet in de apps van derden zoals bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook.S-Voice

Hoewel je het wellicht had kunnen verwachten, of juist niet, heeft Samsung een tegenhanger ontwikkeld van Apple’s persoonlijke assistent Siri. Ook Samsung kent nu een voice app waarmee het gebruiken van je smartphone nog makkelijker wordt. Je kan nu echt tegen je telefoon praten en vragen of deze een contactpersoon kan bellen of een bericht sturen, een agenda item aanmaken, het actuele weer op het beeldscherm tonen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. S-Voice is echter onderhevig aan hetzelfde probleem als Siri van Apple en dat is het gebrek aan ondersteuning voor de Nederlandse taal. Samsung ondersteunt tot op heden slechts 8 talen en hier is Nederlands er niet één van, maar Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Koreaans is geen enkel probleem. Samsung kon ons ook nog niets vertellen over ondersteuning voor de Nederlandse taal, dus deze lijkt voorlopig niet in de planning te zitten. Nu is het natuurlijk zo dat we in Nederland bovengemiddeld (steenkolen) Engels spreken, dus zo erg hoeft het niet te zijn. Zolang je in een rustige ruimte bent met weinig achtergrondlawaai werkt de functie best prima, hoe meer lawaai, hoe slechter deze functie werkt.

Smart Alert

Deze functie is duidelijk uitgevonden voor vrouwen met een handtas of wellicht voor mannen die hun telefoon overal laten slingeren. Wat deze functie doet is eigenlijk enorm simpel, maar zeer effectief. Het toestel geeft namelijk een melding door middel van geluid of een vibratie zodra deze wordt opgepakt en er ingekomen berichten, telefoontjes of e-mails zijn. Vrouwen die bijvoorbeeld de telefoon in hun tas hebben zitten en deze eruit halen weten dan dat ze iets hebben gemist. Natuurlijk ook handig als je telefoon bijvoorbeeld de hele dag op je bureau ligt.Smart Stay

We moeten toegeven dat deze functie veel eerder uitgevonden had moeten worden, al zal de manier waarop deze werkt niet door iedereen worden gewaardeerd. Daarom heeft Samsung er waarschijnlijk voor gekozen het optioneel te maken. Wat Smart Stay doet, mits ingeschakeld, is de front camera van je telefoon inschakelen als je de telefoon uit standby haalt. Vervolgens meet het toestel of je met je ogen naar het scherm kijkt. Zolang je naar het scherm kijkt zal het toestel niet terug in standby-modus gaan. Dit is dus bijzonder handig als je in een SMS-conversatie zit of een e-mail of webpagina aan het lezen bent en dit langer duurt dan 30 seconde, zolang duurt het namelijk voordat de meeste telefoons standaard terugspringen in de standby-mode. Dat Samsung hiervoor een camera nodig heeft is aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant zullen er mensen zijn die daar een minder prettig gevoel bij hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld bang zijn dat ze stiekem worden opgenomen.

Buddy Share

Tegenwoordig is het zo dat als er iets gebeurt, op het werk, op een feestje, op straat, als het maar enigszins interessant is, trekt men tegenwoordig hun telefoon tevoorschijn om er foto’s van te maken om deze vervolgens te delen met vrienden. Buddy Share speelt hier op in doordat het in staat is om te detecteren welke van je vrienden (contactpersonen in je contactlijst), er op de foto staan. Hiervoor gebruikt Buddy Share de foto’s van deze mensen in de contactlijst, die op hun beurt weer zijn geimporteerd via Facebook, Twitter, Gmail, LinkedIn, etc. Als de telefoon weet wie er op de foto staat, kan je met één druk op de knop deze foto delen met de persoon in kwestie. Dit kan via e-mail, maar ook via MMS.

Pop up Play

Deze functie is uitgevonden voor de mensen die veel video’s kijken op hun smartphone en ondertussen ook nog wat anders willen doen. Het is het ultieme voorbeeld waartoe deze smartphone met quad-core processor in staat is. Je kan een video bekijken in een verkleind venster en ook nog een andere taak uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld reageren op een e-mail of een berichtje, terwijl de video gewoon doorspeelt.

AllShare Play en Cast

Met AllShare Play en AllShare Cast kan je zeer eenvoudig video’s via DLNA afspelen op alle apparaten in huis. Indien je beschikt over een Samsung-televisie (werkt niet met alle series), dan werkt het direct, heb je een ander merk of een Samsung-serie die hier nog niet klaar voor was, dan kan je een dongle kopen die je in de HDMI-poort van je tv kan steken. De telefoon is vervolgens in staat om draadloos in Full HD-kwaliteit de video naar je tv te streamen. Via AllShare Play is het ook mogelijk om dit te doen buiten het lokale netwerk waarop je op dat moment bent ingelogd. Je kan dus ook op locatie een video opnemen die je vervolgens deelt met het thuisfront.