2min

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties van deze Retina MacBook, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Al onze laptops en dus ook de MacBooks worden aan dezelfde testen onderworpen. Zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema. Aangezien het hier gaat om een MacBook met Mac OS X, draaien we de tests zowel in OS X als in Windows 7. We doen sommige benchmarks in Windows, zodat het systeem beter te vergelijken is met de concurrentie.Benchmarks


We hebben voor de tests van ultrabooks een aantal nieuwe benchmarks ingevoerd. Voor het meten van de prestaties maken we gebruik van PCMark 7, Unigine Heaven 2.5 en Cinebench 11.5. We draaien PCMark 7 op de standaardinstellingen en draaien hierbij ook een Storage-test om het opslagmedium te testen. Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720. Als een Full HD-resolutie wordt ondersteund door een laptop, zullen we die resultaten ook zeker meenemen, maar meestal zal dit niet het geval zijn. In Cinebench 11.5 x64 draaien we de CPU-test.

Verder maken we gebruik van BatteryEater om de accuduur te meten, hierbij draaien we de klassieke- en idle-test. Om het bij alle benchmarks eerlijk te houden schakelen we alle energiebesparingsfuncties zoals energieschema’s en screensavers uit. Om de temperatuur te meten installeren we Prime 95 voor het stressen en AIDA 64 voor het uitlezen van de sensoren.

In Mac OS X draaien we ook nog een aantal benchmarks, namelijk Geekbench 2.0.7 en iBench 1.1.2.

De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de start-knop wordt ingedrukt totdat -in dit geval- Mac OS X tevoorschijn komt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hier nemen we het gemiddelde van.

De geluidsproductie wordt middels een decibelmeter vastgelegd. We draaien dan Prime 95 om het systeem te belasten en meten na een half uur de geluidsproductie in een geluidsdichte ruimte.