2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hardware en bouwkwaliteit

Hardware


De HTC Windows Phone 8X is voorzien van een Snapdragon Krait-processor met twee rekenkernen en een kloksnelheid van 1,5 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de opslagruimte van het toestel zelf is 16GB. Helaas is deze opslagruimte niet uit te breiden met behulp van een SD-kaart, hoewel Windows Phone 8 hier wel ondersteuning voor biedt.

Het S-LCD2-scherm van 4,3 inch heeft een maximale resolutie van 720 bij 1280 pixels en daarmee heeft het een pixeldichtheid van maar liefst 342 pixels per inch. Dat is indrukwekkend, het scherm is daarmee bijvoorbeeld scherper dan dat van de iPhone 5, wat een pixeldichtheid van 326 pixels heeft.

De camera op de voorkant van het toestel heeft een maximale resolutie van 2,1 megapixel en dat is voor een camera op de voorkant best een hoge resolutie. De camera op de achterkant heeft een maximale resolutie van 8 megapixel en legt video’s vast in 1080p-formaat met een snelheid van 30 frames per seconde.

De HTC Windows Phone 8X biedt ondersteuning voor LTE en daarmee is het één van de eerste telefoons naast de iPhone 5 die in Nederland wordt verkocht met ondersteuning voor de nieuwe netwerkstandaard. Het is echter de vraag of de telefoon ook de toekomstige Nederlandse 4G-netwerken zal ondersteunen.


Bouwkwaliteit


De behuizing van de HTC Windows Phone 8X voelt stevig aan. Dat kan helaas niet gezegd worden van het scherm, dat toch wel van Corning Gorilla Glass 2 gemaakt is, wat normaal gezien kan worden als de sleutel tot succes voor een scherm dat krasbestendig en toch stevig is. Als je hard op het midden van het scherm drukt zal je het scherm zien vlekken door de uitgeoefende druk. Aan de zijkanten is het echter nog veel erger gesteld, daar reageert het scherm al met vrij weinig druk. Het is geen ramp dat dit gebeurt, maar op den duur zou het wel nadelig kunnen zijn voor de levensduur van het onderliggende paneel.

Tijdens het relatief korte gebruik van de HTC Windows Phone 8X is het mij onopzettelijk ook gelukt om de gril op de voorkant van de telefoon lichtjes te beschadigen waardoor de lak een beetje los heeft gelaten. Dit lijkt mij het zwakste punt van de behuizing, maar hier zal in principe alleen visuele schade bij komen kijken, op functioneel gebied is dat geen ramp. Wel vind ik dat HTC hier wat steekjes laat vallen.