4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

De HTC Windows Phone 8X is natuurlijk voorzien van Microsoft’s eigen Windows Phone-besturingssysteem. Voor een uitgebreide recensie over het nieuwe mobiele besturingssysteem van de software-gigant wil ik je graag doorverwijzen naar de review van Windows Phone 8. In dit artikel zal ik me beperken tot de aanvullende software van HTC.

HTC heeft vijf applicaties toegevoegd aan dit toestel: Conversieprogramma, Fotoverbetering, HTC, Verbindingsinstelling en Zaklamp. Helaas zijn dat precies dezelfde programma’s als bij de HTC Trophy 7, wat HTC’s eerste toestel met Windows Phone 7 was. In twee jaar tijd is er dus niet veel gebeurd op dit gebied.

Op zich spreken de applicaties voor zichzelf. Met het conversieprogramma kan je makkelijk zaken zoals lengte, energie, snelheid en dergelijke omrekenen naar andere eenheden. De fotoverbetering-applicatie biedt je de mogelijkheid om filters over een foto te leggen, niets meer, niets minder. De Verbindingsinstellingen-applicatie biedt je de mogelijkheid om je telefoonverbinding in te stellen en de Zaklamp-applicatie geeft je de mogelijkheid om de flitser te gebruiken als verlichting of eventueel als SOS-signaal. De HTC-app is daarnaast een verzameling van weer-, koers- en nieuws-gadgets.

Bellen


Bellen met de HTC Windows Phone 8X is geen straf. Het geluid is helder en de telefoon voelt dankzij de Gorilla Glass-laag prima aan, aan je gezicht. De ontvangst van de Windows Phone 8X is stabiel, ook in gebieden waar de ontvangst van sommige toestellen terugvalt weet de Windows Phone 8X het signaal goed vast te houden.


Geluid


HTC heeft sinds enkele jaren een samenwerking met Beats Audio en tegenwoordig levert dat telefoons op die voorzien zijn van technologie van het bedrijf. In eerste instantie werden telefoons ook voorzien van headsets van Beats, maar dat is al weer even voorbij. De HTC Windows Phone 8X wordt geleverd met een simpele headset met oortjes van het type earbud. Van een vlaggenschip had ik meer verwacht. Het geluid is voor earbuds zeker niet slecht te noemen, maar qua comfort loop je dan toch zeker niet met het beste rond. Als je andere oortjes in de telefoon steekt moet je trouwens oppassen, in mijn geval klonk het volume ineens véél harder toen de Beats-techniek ingeschakeld was, waarop ik de headset zo snel mogelijk uit mijn oren trok om niet spontaan doof te worden.

Het geluid dat de speaker van het toestel produceert is goed, maar niet bijzonder hard. Voor een rustige omgeving is het prima, maar als je je in een rumoerige omgeving bevindt zal het niet voldoende zijn. Opvallend genoeg kan de Beats-technologie hier overigens niet op worden toegepast.

Internet


Voor het browsen over internet wordt Microsoft’s eigen Internet Explorer Mobile 10 gebruikt. Dit is een prima browser die je tot op zekere hoogte naar eigen smaak kunt aanpassen. Het grote scherm zorgt er voor dat websites op volledige grootte weergegeven kunnen worden en daarbij toch leesbaar blijven. HTC heeft verder niet de vrijheid om zaken aan de browser aan te passen, wat betekent dat de browser-ervaring op elke Windows Phone 8-telefoon zo goed als hetzelfde zal zijn, de enige belangrijke variabele is de grootte en kwaliteit van het scherm.

Toetsenbord


Voor het virtuele toetsenbord van de HTC Windows Phone 8X geldt hetzelfde als bij het vorige punt. HTC heeft niet de vrijheid om hier zaken aan aan te passen en zodoende heb je dus te maken met het standaardtoetsenbord van Microsoft. Dat toetsenbord werkt prima, maar zaken als swype-achtige technieken hoef je hierbij niet te verwachten.


Scherm


Zoals vermeld, het scherm van de HTC Windows Phone 8X heeft een diagonaal van 4,3 inch en een resolutie van 1280 x 720. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 342 pixels per inch en dat is erg hoog. Daarnaast is de kijkhoek van het scherm ook dik in orde, evenals de kleurweergave. De weergave van witte vlakken en sommige lichte kleuren wordt bij extreme hoeken overigens wel wat fletser. Wat ook opvalt is dat ook de zwartweergave niet optimaal is, wat te herleiden is naar het S-LCD2-paneel. Toestellen zoals Nokia’s Lumia-vlaggenschepen maken gebruik van AMOLED-schermen waarbij de zwartweergave zo goed als volledig zwart is terwijl dat bij de HTC Windows Phone 8X eerder neigt naar een donkere grijstint. Doordat de bezel zwart is, net als een groot deel van de Windows Phone 8-interface, valt de zwartweergave in negatieve zin op, maar dat is vooral het geval als je er op gaat zitten letten; het is niet storend.

Wel moet gezegd worden dat de helderheid van het scherm aan de lage kant is. Het is niet té laag, maar zeker niet te hoog. Dit resulteert er in dat het scherm bijvoorbeeld in de buitenlucht minder goed afleesbaar is dan dat je zou willen.

Accu


Met behulp van WP Bench testten we de accu van de Windows Phone-toestellen. De HTC Windows Phone 8X weet hier geen indrukwekkende score neer te zetten met slechts 124 minuten accutijd onder volle belasting. Dat is geen grootse prestatie, zeker niet als je het vergelijkt met de dubbele accutijd van de Acer Allegro M310, welke natuurlijk wel veel minder goede hardware aan boord heeft.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest


Onder normaal gebruik kan je de dag makkelijk vol maken met de HTC Windows Phone 8X. Als je een beetje zuinig aan doet, moet een tweede dag misschien ook nog wel lukken, maar persoonlijk zou ik het risico niet lopen dat je aan het einde van de tweede dag alsnog met een lege accu zit. Daarmee schiet je bovendien voorbij aan het hele punt van een smartphone en dus moet je gewoon rekenen op een accuduur van een dag.

Doordat de telefoon niet zomaar opengemaakt kan worden is het overigens niet mogelijk om de accu te vervangen, dit is voor Windows Phone-toestellen echter niets bijzonders.