3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

De HTC Windows Phone 8X is voorzien van een camera welke foto’s van maximaal 8 megapixel kan schieten. Video’s worden met een maximale resolutie van 1080p bij 30 frames per seconde vastgelegd. De lens wordt vergezeld door een LED-flitser voor de donkere situaties.


Foto’s


Tijdens het nemen van foto’s vallen twee dingen op, ten eerste weet de lens zeer goed om te gaan met donkere situaties. In mijn huiskamer waar vaak maar 1 kamerlamp aanstaat bij avond bleef het beeld nog heel helder, veel helderder dan bij de meeste smartphones, waaronder rApple’s iPhone 5 welke ook goed om kan gaan met weinig licht. Hier maakt HTC dus een goede beurt.

Ten tweede, de Windows Phone 8X staat standaard ingesteld op het schieten van foto’s met een resolutie van 6 megapixel. Dat komt doordat de 9 megapixel-stand niet schermvullend is, maar een 4:3-verhouding heeft. Ik heb om die reden gekozen om de foto’s ook in dit formaat te schieten.

Binnen, met goede belichting


Binnen, met slechte belichting en flitser

Wat opvalt aan de eerste twee foto’s is dat de foto met slechte belichting en flitser eigenlijk beter is dan de foto met goede belichting. De foto met goede belichting is wat onscherp en korrelig. De foto met slechte belichting heeft daarnaast wel weer last van enige overbelichting door de sterke flitser. Hierdoor zijn de prikkers in het rechtervakje vrijwel van dezelfde kleur, deze horen roze en paars te zijn.

Buiten, van dichtbij


Buiten, van middellange afstand


Ook de foto van middellange afstand heeft enige last van overbelichting in de linker bovenhoek. Verder is er weinig aan te merken op deze foto’s. Het detail en de kleuren komen hier goed tot hun recht.
Buiten, van veraf


Buiten, van veraf en volledig ingezoomd

Na even vogelen bleek dat het met de HTC Windows Phone 8X enkel mogelijk is om in te zoomen door twee vingers uit elkaar te duwen. Normaliter vind je op het scherm ook een regelaar of kun je met de volumeknoppen zoomen.

De foto van veraf is prima, de foto waarop volledig is ingezoomd is bevat erg veel ruis, dat hebben we wel eens beter gezien.

Video


De genomen video valt enigszins tegen. De rijdende auto’s houdt de camera slecht bij, ze stotteren een beetje door het beeld. Ook de stabilisator levert geen optimale ervaring af, het beeld is enigszins schokkerig. Wel is het detail in de stilstaande objecten dik in orde.


Ik ben tijdens de testperiode naar een concert van Two Door Cinema Club geweest en heb hier video’s geschoten met de Windows Phone 8X. Twee voorbeelden hiervan vind je hier en hier. Het eerste filmpje is redelijk in orde, maar de Windows Phone 8X heeft hier wel veel last van de lichtflitsen, wat zelfs rare effecten oplevert. Bij het tweede filmpje vind ik het geluid van slechte kwaliteit, maar het beeld is goed, indien de camera de focus op orde heeft.