5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Het grootste voordeel van de Acer Iconia Tab W510 is dat dit systeem eigenlijk zowel een tablet als laptop is, met Windows 8. Wil je meer over Microsoft’s nieuwe besturingssysteem weten? Lees dan Techzine’s uitgebreide recensie van Windows 8. Windows 8 is onder andere bedoeld voor desktopsystemen, maar de interface is ook ontworpen met touchscreens in het achterhoofd. Acer profiteert hier op verschillende manieren van doordat een dockingstation wordt meegeleverd met de Iconia Tab W510.


Zoals ik al opmerkte bij de inhoud van de verpakking, levert Acer bij de Iconia Tab W510 een flink aantal DVD’s mee. Mocht je ooit in de onfortuinlijke situatie terecht komen dat je Windows 8 volledig wilt resetten, dan zijn de poppen aan het dansen. Normaal kan je in Windows 8 namelijk simpelweg naar de PC-instellingen gaan en op het tabblad algemeen kiezen voor het opnieuw installeren van Windows. Bij de Acer-tablet gaat dit niet zo eenvoudig, als je deze procedure opstart krijg je namelijk de melding ‘Er ontbreken een paar bestanden. Deze bestanden zijn beschikbaar via het installatie- of herstelmedium van Windows’. Niet dus, ik heb alle DVD’s geprobeerd met behulp van een externe diskdrive, maar zonder soelaas. Daarnaast heb ik ook getracht om het buiten Windows om te doen, maar ook dat bood geen enkele uitkomst. Kortom: een hele slechte en kwalijke zaak. Er is gewoon geen fatsoenlijke manier om de Iconia Tab W510 eenvoudig te herstellen.

Geluid


De Iconia Tab W510 is door Acer voorzien van stereo-speakers en dat zien we tegenwoordig steeds vaker bij tablets. Opvallend genoeg voorziet Apple ook de nieuwste iPad nog van een mono-speaker. De iPad mini daarentegen heeft wel stereo-speakers.

Het geluid van de Iconia Tab W510 is alles wat je van een tablet kan verwachten. Het volume kan hoog, maar de kwaliteit blijft goed. Er zitten zelfs een beetje bastonen in het geluid en dat verraste mij wel, het geluid is beter dan dat van de meeste tablets en laptops.


Scherm


De Acer Iconia Tab W510 heeft een PLS-scherm aan boord, met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Dit is voor Windows 8-tablets een hele normale resolutie, maar er zijn ook tablets met een veel hogere resolutie, zoals de iPad 3 en 4. Het PLS-scherm zorgt er voor dat het beeld vanuit extreme kijkhoeken goed blijft, kleuren blijven zoals ze moeten zijn. De helderheid van het scherm is niet bijzonder hoog, maar wel toereikend in de meeste situaties. Als er echter veel licht op het scherm valt zou je wel eens moeite kunnen hebben met het aflezen van het scherm.

Software


Acer heeft de Iconia Tab W510 voorzien van AcerCloud, waarmee je op al je apparaten via internet toegang hebt tot zaken als foto’s, video’s, muziek en documenten. Het gebruik van AcerCloud is kosteloos en Acer belooft een optimale privacybescherming dankzij geavanceerde AES-versleuteling. AcerCloud tovert je PC om tot een cloud-pc door vanuit dat systeem data te synchroniseren met andere systemen. Hierdoor kan je zelf bepalen hoeveel opslagruimte je beschikbaar stelt en ben je niet aan limieten vanuit Acer verbonden.


Opvallend is dat de Iconia Tab W510 geen virusscanner van een derde partij aan boord heeft. Voor de bescherming van het systeem ben je dus aangewezen op de standaard virusscanner van Windows 8: Windows Defender. Mij kan het persoonlijk niet zo bommen dat er geen virusscanner met een proefperiode wordt meegeleverd, persoonlijk heb ik een grote hekel aan de opdringerige meldingen om een abonnement af te sluiten bij het desbetreffende bedrijf.

Door met vijf vingers op het scherm te drukken wordt vliegensvlug de applicatie Acer Ring opgestart. In deze applicatie vind je vijf iconen: Bediening, Video’s, Foto’s, Documenten en Favoriete apps. Door op één van de iconen te drukken verschijnen er aan de linkerzijde van het scherm enkele zaken. Druk je bijvoorbeeld op Bediening, dan kan je aan de linkerkant van het scherm WiFi, Bluetooth, automatische helderheid en gebaren aan of uitzetten. Druk je op de groene knop met de tekst Device Control, dan krijg je meer instellingen tot je beschikking. Acer Ring is een snelle en eenvoudige manier om snel instellingen te wijzigen, maar ook om een video of muziek af te spelen.

Accu


De accu is zonder twijfel het sterkste punt van de Iconia Tab W510. Op een enkele lading kan de tablet in de Powermark-benchmark meer dan zeven uur vooruit en dat is indrukwekkend. Doordat er in het dockingstation nog een extra accu is geplaatst, behaalt de Iconia Tab W510 bijna de 10 uur in Powermark.

Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced



Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced (met dock)


Dock


Het dockingstation biedt qua aansluitingen niet zo veel bijzonders, je krijgt enkel de beschikking over een extra USB 2.0-poort en dat is het dan ook. Wel zit er dus een extra accu in en kan het scharnier meer dan 180 graden draaien zodat je de tablet op veel verschillende manieren kunt positioneren, zoals je misschien wel kent van de iPad in combinatie met de Smart Cover. De tablet zit goed in de houdgreep in de dockingstation. Er zijn concurrerende Windows 8-tablets waarbij dit niet het geval is, waardoor het product zomaar eruit kan vallen met alle gevolgen van dien.




Helaas is het touchpad op het dockingstation niet goed. Er is geen ondersteuning voor multitouch-gebaren wat ondanks het touchscreen in Windows 8 van cruciaal belang is voor soepel gebruik. Bij tijd en wijlen is de waarneming van de invoer via het touchpad ook allesbehalve goed. Zo komt het voor dat je de aanwijzer naar rechts probeert te bewegen terwijl deze op het scherm doodleuk 180 graden de verkeerde kant op beweegt. Hopelijk weet Acer dit met updates uit de wereld te helpen, maar het kwaad is natuurlijk al geschied want lang niet iedereen gaat die updates installeren.

De Iconia W510 staat stabiel op de ondergrond wanneer deze in zijn dockingstation is geplaatst. Wel is het zo dat de tablet qua gewicht het dockingstation niet veel ontloopt, wat met een horizontale ondergrond geen probleem is, maar als je de laptop bijvoorbeeld op je schoot of leuning van de bank plaatst, kan deze zomaar achterover kiepen. Wat dat betreft is het dus wel oppassen geblazen.

Het toetsenbord is daarentegen van prima kwaliteit en het is erg handig dat er functietoetsen aan het systeem worden toegevoegd. Zo kan je met behulp van de Fn-toets zaken als de helderheid, het geluid en het in- en uitschakelen van het touchpad en de vliegtuigmode regelen.