Gebruikservaring

Algemeen


De Surface RT is voorzien van Windows RT. Dit besturingssysteem is qua gebruik grotendeels gelijk aan Windows 8 (review), maar komt wel met een aantal voor- en nadelen die allemaal aan één element verbonden zijn: Windows RT is bedoeld om te draaien op ARM-chips en daarvoor is nog weinig Windows-software wat de gebruiker erg limiteert. Wel is het zo dat ARM-processors een stuk energiezuiniger zijn waardoor een RT-tablet veel langer draait op één acculading.

Na recentelijk de Asus VivoTab RT gebruikt te hebben en nu over te stappen op de Surface RT, moet ik zeggen dat ik een lichte voorkeur heb voor de laatste. Dat komt onder andere doordat de Surface RT een stukje steviger aanvoelt. Bovendien is de Touch Cover een zeer fijne toevoeging, al zit daar natuurlijk geen extra accu in verwerkt.

Windows RT en de Surface RT voelen aan als een perfecte synergie. Hardware en software lijken prima in evenwicht met elkaar, alles sluit naadloos aan op elkaar. Niks ten nadele van de Asus VivoTab en andere Windows RT-tablets, maar dit is gewoon zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Net als bij de VivoTab RT mis ik wel één ding en dat is een knop om de schermrotatie te vergrendelen. Het is een kleinigheidje.


Geluid


De Surface RT presteert wat betreft geluidskwaliteit goed, maar wel moet ik zeggen dat het geluid niet zo hard kan. Om wat extra geluid te creëren kan je de Surface RT plat op een tafel leggen. Natuurlijk missen de lage tonen van het geluid vrijwel volledig, zoals bij bijna elke tablet en smartphone het geval is.

Scherm


Microsoft heeft voor de Surface RT gekozen voor een scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Dat is in mijn ogen het absolute minimum voor tablets. Als je een Retina-scherm of anderszins hoge resolutie-display gewend bent, is het een stap terug om te moeten werken met deze resolutie. Dit is dan ook één van de punten waarop Microsoft het duidelijk nog niet kan winnen van de concurrenten. De Surface RT is dan wel competitief geprijsd in verhouding tot de iPad, maar dat betekent wel dat je op bepaalde gebieden moet inleveren. Bovendien houdt die competitieve prijs geen stand als je het verlies aan schijfruimte door Windows RT in gedachten houdt.

Terug naar het scherm: Natuurlijk is deze aanraakgevoelig, er kunnen maximaal vijf vingers tegelijk geregistreerd worden. In principe is dit voldoende, tenzij je met meerdere mensen een game gaat spelen met multitouch-ondersteuning, dan houdt het op een gegeven moment op.


Software


Microsoft voegt qua software eigenlijk weinig extra’s toe aan de Surface RT. De enige extra software is Office 2013 voor Windows RT-systemen. Dat is fijn, maar daarmee onderscheidt deze tablet zich niet van andere systemen die eveneens voorzien zijn van deze software.