5min

Prestaties (GPU)

Net als veel andere topmodellen van het moment, is ook de Samsung Galaxy S4 voorzien van de Adreno 320-GPU. Die GPU heeft in het recente verleden al zeer verdienstelijke resultaten laten noteren en bij de Galaxy S4 verwacht ik niets anders, zeker niet omdat de processor zo hoog geklokt is. Natuurlijk zijn de grafische taken voornamelijk het werk van de GPU, maar de processor heeft ook invloed op de prestaties.

On-screentests


De Galaxy S4 weet ook op grafisch gebied record na record te doen sneuvelen, al zijn de resultaten hier wel ietwat minder overtuigend dan op de vorige pagina. In de GPU-test van AnTuTu wordt echter hoe dan ook toch weer een nieuw record gevestigd door de Galaxy S4.


De on-screentest in GLBenchmark 2.5 is de eerste benchmark waarin de Galaxy S4 niet als beste weet te eindigen. De Sony Xperia SP en Apple iPhone 5 presteren hier beter. Daar is echter ook een makkelijke verklaring voor: die telefoons hebben een lagere schermresolutie en hoeven dus minder moeite te doen per frame. Samsung hoeft zich dus niet te schamen voor dit resultaat. Het blijkt echter wel dat er voor gaming misschien wel apparaten zijn die een vloeiendere ervaring bieden, weliswaar tegen een lagere schermresolutie. Het is daarbij dus eigenlijk kiezen tussen twee kwaden.


De nieuwe GLBenchmark 2.7-test biedt dezelfde indruk. Telefoons met een hogere schermresolutie moeten meer moeite doen per frame en eindigen daarom ondanks krachtigere hardware niet per definitie boven de mindere apparaten. De Xperia SP weet hier zijn record te handhaven, de Galaxy S4 mag zich echter wel op de tweede plaats scharen.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


De laatste on-screentest is het eveneens nieuwe 3DMark Icestorm Extreme. Deze test laat weer wel een duidelijk verschil zien ten opzichte van de concurrenten. De Galaxy S4 pakt een aanzienlijke voorsprong, wat ongetwijfeld ook te danken is aan de snelle processor.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm Extreme


Off-screentests


Voor de geïnteresseerden plaatst Techzine ook een zogenaamde off-screentest, waarin alle smartphones worden gedwongen om GLBenchmark 2.5 af te draaien op Full HD-resolutie, zodat de gebruikelijke schermresolutie uit de vergelijking wordt gehaald.

Samsung toont zich in deze test overduidelijk de te kloppen partij voor de komende maanden, de Galaxy S4 weet een nieuw record te vestigen en het kan nog wel even duren voordat de concurrentie daar tegenop kan boksen. Saillant detail is dat dit de eerste keer is dat de iPhone 5 in deze test wordt verslagen, iets waar Samsung zeker niet ontevreden mee zal zijn.