4min

Samsung-apps

Samsung weet sinds enkele jaren donders goed dat je het als fabrikant niet meer kunt winnen door alleen maar indrukwekkende hardware in een zo minimaal mogelijke behuizing te proppen. Dat doen de Koreanen overigens nog steeds, maar ook op functioneel gebied worden stappen gezet. De Galaxy S4 staat dan ook bomvol met extra software, waarvan ik de belangrijke toevoegingen zal bespreken.


Air View


We zagen het al eens bij de Sony Xperia Sola: een touchscreen dat je niet hoeft aan te raken. Ook de Samsung Galaxy S4 is voorzien van zo’n functie, maar de Koreanen deden daar ook werkelijk iets mee, wat Sony naliet. Sony is in dit geval dus zo’n voorbeeld van een bedrijf dat zoveel mogelijk hardware in een behuizing propt, maar niet innoveert op functioneel gebied.

Dankzij Air View kan je door je vinger boven het scherm te houden in bijvoorbeeld de e-mail-app een preview krijgen van een mail, in YouTube kan je een preview zien van wat er te zien is in een video als je je vinger boven de tijdsbalk houdt en in de webbrowser krijg je een vergrootglas om content mee uit te vergroten.

Deze functie werkt goed, maar je moet je vinger wel vrij dicht op het scherm houden om er gebruik van te maken. Dat betekent dat je ook makkelijk het scherm per ongeluk aanraakt. Helaas is de functie niet te kalibreren.

Air Gesture


Air Gesture is een soortgelijke mogelijkheid als Air View, om zonder fysieke invoer het scherm te laten scrollen. Door met je hand over het scherm te wuiven kan je het beeld laten scrollen. Deze functie maakt gebruik van de camera en daardoor werkt dit ook zonder problemen op een afstand van tien centimeter. Hoewel het in het openbaar misschien wel ongemakkelijk zal zijn, is dit wel een eenvoudige, slimme functie.

Slim schuiven


Met de Slim schuiven-mogelijkheid heb ik veel moeite gehad, omdat ik in eerste instantie verwachtte dat deze ervoor zou zorgen dat het beeld zou verschuiven als je met je blik aan het einde van een pagina kwam. De telefoon houdt wel degelijk je ogen in de gaten, maar het gaat erom dat je je hoofd naar de gewenste kant beweegt om te navigeren. Als je het eenmaal doorhebt is het een prachtfunctie, maar omdat je niet altijd alleen met je scherm bezig bent, is het soms juist ook lastig. De telefoon weet namelijk niet wanneer jij wel en niet wilt dat het scherm verschuift en als je dus even opkijkt om je omgeving in de gaten te houden, verschuift het beeld doodleuk mee. Of veel mensen deze functie zullen gebruiken, vraag ik me dus af, ondanks dat het wel goed werkt als je het eenmaal doorhebt.

Overigens is het ook mogelijk om te scrollen met behulp van bewegingen, door je telefoon te kantelen. Het is wel het ene of het andere: de functies door elkaar gebruiken is geen optie.

Slim roteren en pauzeren


De Galaxy S4 kan nog meer op basis van je ogen. We zullen het allemaal wel herkennen, je ligt op de bank of in bed met je telefoon en je ergert je rot aan het scherm dat ongewild de verkeerde oriëntatie aanneemt. Met de Galaxy S4 heb je dat probleem niet, de telefoon houdt gewoon in de gaten hoe je ogen ten opzichte van het toestel staan en baseert op basis daarvan de oriëntatie van het scherm: het werkt subliem!

Op basis van je ogen is de Galaxy S4 ook in staat om video’s te pauzeren en vervolgens verder af te spelen. De Galaxy S4 houdt voornamelijk in de gaten hoe de oriëntatie van je hoofd is ten opzichte van de telefoon. Kijk je dus op zonder je hoofd te bewegen, dan speelt de video door. Het werkt alleen als je je hoofd draait en minimale bewegingen worden niet opgepikt. Dat levert soms problemen op, maar als ook die bewegingen worden meegenomen, zou de video ook vaak ongewild pauzeren. Dat gebeurt overigens ook als je met je hand het zicht van de camera blokkeert.

Multi Windows


Een functie die Samsung met de Galaxy Note II (review) introduceerde en die later ook zijn weg naar andere Galaxy-telefoons wist te vinden, is op de Galaxy S4 standaard aanwezig. Je kan dankzij het grote scherm meerdere vensters openen. Zo kan je bijvoorbeeld Facebook en Google Maps tegelijk actief hebben, om maar wat te noemen. Een vereiste is wel dat de applicatie geschikt is voor deze functie en dat is slechts beperkt het geval. Standaard moeten we het doen met Berichten, ChatOn, Chrome, E-mail, Facebook, Galerij, Internet, S Memo, Talk, OfficeSuite, YouTube, Maps en Gmail. Grote afwezige hierbij is sowieso WhatsApp, wel standaard voorgeïnstalleerd, maar helaas dus zonder ondersteuning voor Multi Windows.

Doordat je de mogelijkheid hebt om de schermverdeling volledig naar eigen inzicht aan te passen is dit een geweldige functie. Je hebt alle vrijheid om te multitasken, wel met een maximum van twee apps.

Infraroodzender


Dankzij de IR-zender is het mogelijk om je tv te besturen met je telefoon. Dat gebeurt via de WatchON-applicatie. Na een kleine instelprocedure waarin je je kabelprovider moet opgeven en infraroodkanalen moet uitproberen aan de hand van het merk van je tv, kan je aan de slag. Ook hier geldt dat ik niet weet hoeveel mensen hier gebruik van zullen maken, maar dat de mogelijkheid er is, is weer mooi meegenomen.