3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera


De iPhone 5S heeft wat betreft de iSight-camera stappen gezet, maar de iPhone 5C blijft ook op dit gebied gelijk aan de iPhone 5. Dat komt neer op een 8 megapixel-sensor met een LED-flitser en een 5-delige lens die is afgedekt met Saffier. Voor het nemen van video’s is ondersteuning voor maximaal 1080p ofwel Full HD. Helaas ontbeert de iPhone 5C een slowmotion-functie zoals we bij de iPhone 5S zagen.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

De kleuren in de eerste foto zijn aardig in orde. Er zijn veel telefoons die de mist in gaan met de kleuren van de prikkers in het linkerbakje, maar daar heeft de iPhone 5C niet zo’n moeite mee. Wel is er sprake van redelijk wat ruis. De helderheid is prima in orde.

De tweede foto is voor veel smartphones erg lastig en dat gaat ook op voor de iPhone 5C. Het bakje is wel te onderscheiden en dat geldt ook voor de kleuren, maar het mag allemaal veel helderder natuurlijk. De foto met flits is in alle opzichten prima.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Camera-app van iOS 7 beschikt niet specifiek over een sportmode en dus moet je erop vertrouwen dat die detectie automatisch verloopt. Apple wil de boel zo eenvoudig mogelijk houden, maar dat levert in onze uitdagende test geen goede foto op.

Dat ligt anders bij de foto’s van de stenen en de auto. Die zijn prima in orde. Er zijn veel telefoons die de verscheidenheid aan kleuren bij de stenen niet goed vastleggen. Bij de auto’s is vaak het gebouw aan de linkerbovenzijde van de foto niet te onderscheiden van de lucht omdat de telefoon dan op helderheid probeert te compenseren. Van beide gevallen is nu geen sprake.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto van grote afstand is voor veel smartphones ook een valkuil omdat er op de gebouwen wordt gefocust, waardoor andere gedeeltes van het plaatje vergeten worden en vaak onderbelicht worden. Dit geldt niet voor de iPhone 5C. Wel is er hier sprake van lichte ruis als je naar de lucht kijkt.

De ingezoomde foto is bij vrijwel elke smartphone vrij slecht en dat is bij de iPhone 5C niet anders.

Video’s


De video van de iPhone 5C is geschoten met een framerate van 30 beelden per seconde. Dat is het maximum en het zorgt ervoor dat de auto’s wat hakkelend voorbij komen in het beeld. Ik vraag me af of Apple de framerate niet had kunnen verhogen naar 60 beelden per seconde, dat had een groot verschil kunnen maken.

Andere aspecten van de video zijn overigens wel goed. Het beeld is goed gestabiliseerd en de kleuren en helderheid zijn zoals het hoort.