4min Devices

Review: Apple iPhone 5C

Software en gebruikservaring

De iPhone 5C wordt door Apple voorzien van iOS 7. Techzine heeft ten tijde van de lancering van dit mobiele besturingssysteem een recensie gepubliceerd, als je meer over iOS 7 wilt weten verwijs ik je graag door naar dat artikel.

Review: Apple iPhone 5C

Algemeen


Als je overstapt vanaf een oudere iPhone, is het dankzij iCloud eigenlijk een fluitje van een cent en misschien zelfs wat saai om aan de slag te gaan met je nieuwe iPhone. Je stelt bij het opstarten van de telefoon in dat je je laatste back-up wilt plaatsen op je iPhone 5C en alles gaat verder vanzelf. Je instellingen, apps en bijbehorende voortgang worden ingeladen vanuit de cloud. Als je niet al je muziek netjes via iTunes koopt moet je die nog wel terugplaatsen via je computer, hetzelfde geldt eventueel voor foto’s, als je bepaalde albums op je telefoon wilt hebben.

De iPhone 5C draait iOS 7 zoals het hoort: als een zonnetje. Dat mag natuurlijk ook wel voor dit geld en met deze hardware. Tijdens mijn gebruiksperiode met de plastic smartphone heb ik geen haperingen gesignaleerd en ik heb me ook niet geërgerd aan de hardware die inmiddels een jaar oud is, maar klaarblijkelijk nog prima mee kan.

Ondanks -of misschien wel dankzij- de behuizing van polycarbonaat ligt de iPhone 5C prima in de hand. De telefoon is in alle dimensies wat groter dan de iPhone 5 en iPhone 5S, namelijk 0,6 millimeter hoger, 0,6 millimeter breder en 1,4 millimeter dikker. Dat zijn geen ontzettende verschillen. Wel weegt de iPhone 5C mede door deze extra inhoud ook 20 gram meer.

Persoonlijk ben ik ook erg te spreken over de schermgrootte, met 4 inch kan ik ook met één hand overal prima bij. De schermen hoeven van mij alleen groter te zijn als de bezels dunner worden gemaakt. Wat dat betreft timmer LG hard aan de weg, bijvoorbeeld met de G2 (review).

Geluid


Sommige moderne smartphones zoals de HTC One (review) zijn uitgerust met stereo-speakers. Dat zorgt in de regel voor wat meer vermogen bij de geluidsuitvoer. De iPhone 5C heeft een mono-speaker, maar die speaker presteert zeker niet slecht. Ik heb het geluid vergeleken met dat van de iPhone 5S en dat lijkt nagenoeg identiek.

Er zijn wat lage tonen aanwezig en in de hoogte is er weinig te klagen. Je kan het volume ook gerust helemaal opendraaien, het geluid gaat niet vervormen en Apple heeft het dus voldoende gelimiteerd.

De meegeleverde headset is wat apart. Op zich zit hij goed in je oren, maar ik heb toch liever een in-ear headset. Dat zit toch beter. Het geluid van de headset is wel in orde.

Review: Apple iPhone 5C

Scherm


Het scherm heeft een resolutie van 640 bij 1136 pixels en is wat dat betreft gelijk aan de iPhone 5S. Als je de twee telefoons naast elkaar legt zie je ook geen verschil in scherpte, maar ook niet in kleuren of kijkhoek. De schermen van de iPhones komen over het algemeen prima uit de test, maar zoals al vermeld zijn er tegenwoordig wel scherpere schermen beschikbaar. Het nut ervan is echter beperkt.

Dankzij de oleofobe laag op het scherm van de iPhone 5C worden vingerafdrukken aardig goed tegengewerkt, waardoor de telefoon ook bij tegenlicht nog relatief goed leesbaar blijft. Afhankelijk van hoe je het hebt ingesteld, is het soms echter wel handig om de helderheid op te krikken.

Accu


De iPhone 5C heeft een iets grotere accu dan de iPhone 5. Het verschil is echter relatief klein; 1510 om 1440 mAh. Die capaciteit is in vergelijking met Android-smartphones vrij laag, maar daar moet wel bij vermeld worden dat Apple’s mobiele besturingssysteem iOS ook minder log is dan Android.

Momenteel zijn er helaas geen accutests voor iOS beschikbaar en moeten we het op dit gebied dan ook stellen met de ervaring uit het dagelijks gebruik. Met de iPhone 5 en iPhone 5S kan je met gematigd gebruik ongeveer twee dagen doen met een acculading en dat is niet anders in het geval van de iPhone 5C. Als je je telefoon constant gebruikt, zing je het maar een dag uit op een acculading.