2min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Microsoft heeft veel aandacht besteed aan het uitzoeken van goede materialen voor de Surface-tablets. De behuizing van de Surface Pro 2 is gemaakt van VaporMG, dit is een bewerkte vorm van magnesium, die drie keer lichter is dan aluminium en ook nog eens sterker. Hierdoor is het een ideaal metaal om te gebruiken in mobiele producten. Ik kan niet anders dan Microsoft complimenteren met deze keuze, want de bouwkwaliteit van de Surface Pro 2 is vooral dankzij dit materiaal erg hoog.


Ook de aansluitingen op de Surface Pro 2 zitten netjes in de behuizing verwerkt en alles sluit naadloos op elkaar aan. Tot slot heeft de Surface Pro 2 een uitklapbare voet aan de achterzijde, dit is waarschijnlijk het meest breekbare deel aan deze tablet. Toch heb ik ook hier weinig klachten, het scharnier zit op maar liefst vijf punten vast en voelt enorm stevig aan. Voor hoever ik kan inschatten moet je wel echt enorm lomp zijn wil je deze voet afbreken. Ik beweer natuurlijk niet dat het onmogelijk is, maar als je dat gebeurt heb je het waarschijnlijk aan jezelf te danken.


Hardware


De vernieuwde Surface Pro 2 is aan de buitenkant eigenlijk ongewijzigd ten opzichte van zijn voorganger, het verschil moet dus wel vooral aan de binnenkant zitten, in de hardware. Als we de specificatielijsten naast elkaar liggen dan zien we opnieuw eigenlijk maar heel weinig verschillen.

De grootste wijziging is duidelijk, de Surface Pro 2 heeft geen derde, maar een vierde generatie Intel Core i5-processor gekregen. De rest zijn kleine wijzigingen zoals ondersteuning voor Bluetooth 4.0 LE (low energy) en de nieuwe uitklapbare voet, met niet één maar twee standen net zoals bij de Surface 2. Ook is de Surface Pro 2 0,4 millimeter smaller dan zijn voorganger en 10 gram lichter, maar dit zijn echt minimale verschillen.

We kunnen eigenlijk gewoon stellen dat Microsoft alleen de chip heeft geüpgraded. Daarom is het maar goed dat de eerste generatie Surface Pro per direct uit de handel is gehaald. De verschillen zijn te klein om beide modellen te blijven voeren. De nieuwe Intel Core i5-chip is wel een goede stap voorwaarts, deze is energiezuiniger en wordt daardoor ook minder heet. Hierdoor is er ook geen actieve koeling meer nodig, de kleine ventilatoren die in de eerste Surface Pro zaten zijn dan ook verwijderd en vervangen door passieve koeling. Wel is het jammer dat ondanks deze wijziging in koeling de Surface Pro 2 niet wat dunner en lichter is geworden, het is met een gewicht van 900 gram nog steeds een erg zware tablet.