3min

Conclusie

Ik denk dat de Surface Pro’s een beetje een vreemde eend zijn in de tabletmarkt. Als ik de Surface Pro 2 echt als tablet ga beoordelen, dan zijn er een aantal minpunten waar veel mensen over zullen vallen. Om te beginnen de prijs, want het is een van de duurste tablets op de markt en daarnaast weegt het apparaat ook nog eens 900 gram, waardoor lekker op de bank met de tablet in je hand er niet echt bij is.

Maar de Surface Pro 2 op deze manier beoordelen is niet helemaal eerlijk, als je namelijk puur en alleen opzoek bent naar een tablet, dan moet je niet naar de Surface Pro 2 kijken. Dan is de Surface 2 een beter alternatief als je graag een tablet met Windows 8.1 wil, of anders een van de Android-tablets of natuurlijk een iPad.

De Surface Pro 2 heeft een duidelijk zakelijk karakter en is hardwarematig in staat om ook je laptop of zelfs desktopsysteem te vervangen. De Surface Pro 2 beschikt namelijk over dezelfde hardware als veel ultrabooks. Als de Surface Pro 2 wordt aangeschaft met het idee een huidig systeem te vervangen, dan ben ik wel van mening dat de portemonnee wat verder open moet en er minimaal één accessoire moet worden bijgekocht (zie pagina accessoires). Het meest voor de hand liggende accessoire om erbij te kopen is een toetsenbordcover. Hiermee bescherm je het scherm van de Surface Pro en daarnaast kan de cover natuurlijk gebruikt worden als toetsenbord. Een ander accessoire dat interessant kan zijn is het dockingstation.

De accessoires voor de Surface Pro 2 zijn niet goedkoop, dus alles bij elkaar zal het aardig aantikken, maar persoonlijk zou ik eerder gaan voor een Surface Pro 2 dan voor een laptop die ook een beetje een tablet wil zijn, zoals de Dell XPS 12 of de Lenovo Yoga 13.

De Surface Pro 2 is de meest productieve en meest krachtige tablet op de markt, door het gebruik van Windows 8.1 Pro en de Intel Core i5-processor zijn maar weinig taken echt te zwaar voor deze tablet. De Surface Pro 2 is niet alleen de best presterende tablet van de markt, ook veel ultrabooks presteren minder dan de Surface Pro 2.

Ik zie vooral op de zakelijke markt echt mogelijkheden voor de Surface Pro 2, omdat het product zo multifunctioneel is. Wel moet ik erbij vermelden dat Windows 8 pas een jaar echt op de markt is en het aanbod in echte tabletapps nog wel tekort schiet in verhouding tot Android en iOS. Maar aangezien je op de Surface Pro 2 ook desktopapplicaties kunt installeren is dit minder bezwaarlijk, daarnaast timmert Microsoft nog hard aan de weg met de Windows Store en zullen er het komende jaar ook ongetwijfeld weer veel goede apps gaan bijkomen.

Tot slot ben ik van mening dat je een Surface Pro 2 niet moet kopen met slechts met 64GB aan opslagcapaciteit, aangezien Windows 8 (circa 20GB) er nog af moet en met het installeren van desktopapplicaties ben je zo door die 44GB heen.
7.6
  • Prestaties;
  • Productief;
  • Kan ook dienst doen als laptop;
  • Uitklapbare voet nu met twee standen;
  • 900 gram is vrij zwaar voor tablet;
  • Geluid pas goed na configuratiewijzigingen;
  • Toetsenbord-cover niet meegeleverd;
  • Camera is echt slecht;
  • 64GB opslagcapaciteit is wat weinig voor de Surface Pro;