3min

Accessoires

Voor de Surface Pro (2) zijn wat meer accessoires beschikbaar dan voor de normale Surface-tablet, dit heeft vooral te maken met het feit dat Microsoft de Surface Pro 2 toch meer als een zakelijk product ziet. Een van de accessoires die ik in deze review in elk geval even wilde noemen is het dockingstation.

Dockingstations waren jaren geleden erg populair in het bedrijfsleven en met de opkomst van de dunnere laptops zijn ze eigenlijk een beetje naar de achtergrond verdwenen. Toch zijn er nog steeds zakelijke gebruikers die speciale laptops kopen waarvoor nog dockingstations worden gemaakt, zo hebben Dell en HP daar speciale productlijnen voor.


Microsoft heeft nu ook een dockingstation ontwikkeld voor de Surface Pro en de Surface Pro 2. Het accessoire werkt niet met de Surface en Surface 2. Het dockingstation zorgt ervoor dat de Surface Pro-modellen nog beter zijn te gebruiken als laptop en misschien zelfs wel als desktopvervanger.


De Surface Pro-tablets zijn staand in het dockingstation te plaatsen, via de aansluiting aan de zijkant waar normaliter de oplader aan wordt gehangen, verbinden de Surface Pro-tablets zich met de dockingstation. Hierdoor worden ook de poorten aan de achterkant en linkerzijkant van het dockingstation bruikbaar. Zo zit er aan de linkerzijkant van het dockingstation een USB 3.0-poort en aan de achterkant bevinden zich van links naar rechts de adapter-aansluiting (het dockingstation komt met zijn eigen stroomkabel), mini DisplayPort, drie USB 2.0-poorten, microfoon-, koptelefoon- en LAN-poort.

Aan al deze poorten kan de gewenste randapparatuur worden aangesloten, van toetsenbord en muis tot printers, externe monitoren en speakers.

Het dockingstation is echter geen accessoire dat voor een prikkie over de toonbank gaat, de adviesprijs bedraagt maar liefst 199,99 euro. Het is voorlopig ook het enige dockingstation voor de Surface-tablets, de aansluiting aan de zijkant van de Surface Pro is door Microsoft zelf ontworpen en mag niet door andere fabrikanten gebruikt worden, tenzij Microsoft besluit dit vrij te geven.

Toetsenbord-covers


Microsoft heeft voor alle Surface-modellen ook covers ontwikkeld. Deze covers vouwen makkelijk om het scherm heen, maar doen daarnaast ook dienst als toetsenbord. Microsoft heeft twee varianten, zogenaamde Touch- en Type-covers. De Type-covers bevatten fysieke toetsen die je kan indrukken. Bij de Touch-covers is dit niet het geval, je hebt wel losse toetsen, maar deze zijn niet in te drukken, maar reageren uiteraard wel.


Met de introductie van de Surface 2 en de Surface Pro 2 heeft Microsoft ook nieuwe covers geïntroduceerd. Namelijk de Type Cover 2 en Touch Cover 2, de nieuwe Type Cover 2 beschikt in tegenstelling tot de eerste editie over toetsenverlichting, zodat je in een donkere ruimte kan werken. Daarnaast is het toetsenbord niet alleen in het blauw, roze en zwart verkrijgbaar, maar ook in het paars. De Type Cover 2 kost bij Microsoft 129,99 euro.


De nieuwe Touch Cover 2 beschikt in tegenstelling tot de eerste Touch-cover eveneens over achtergrondverlichting. Daarnaast heeft Microsoft de techniek in het toetsenbord vervangen. De eerste Touch Cover had 49 touchsensoren, net zoveel als het toetsen had. Bij de nieuwe versie is het hele paneel één groot aanraakgevoelig vlak, waardoor het toetsenbord ook beter kan afvangen wat je bedoelde als je net even naast een knop typt.

Volgens Microsoft typt de nieuwe Touch Cover daardoor nog nauwkeuriger. Ook zijn er nieuwe variaties mogelijk, zo heeft Microsoft al een toetsenbord getoond dat speciaal bedoeld is voor DJ’s. Microsoft zoekt nog naar andere toepassingen om speciale toetsenborden voor te ontwikkelen. De Touch Cover 2 kost bij Microsoft 119,99 euro.