2min

Prestaties (systeem)

Aangezien er voor Windows 8.1 Pro heel wat meer benchmarks beschikbaar zijn dan voor Windows RT 8.1, kunnen we de Surface Pro 2 op wat meer onderdelen testen dan de gewone Surface. Vandaar ook dat we de systeem- en de grafische benchmarks weer elk hun eigen pagina hebben gegeven.

De eerste systeembenchmark die we gaan vergelijken is Cinebench 11.5, hierin wordt de kracht van de processor getest. Op basis van de beweringen op de vorige pagina zou deze de vloer moeten aanvegen met de eerder genoemde Atom-processoren.

De Surface Pro 2 doet wat hij moet doen. De originele Surface Pro presteert ongeveer even goed en de Atom-processors blijken totaal niet opgewassen te zijn tegen het geweld van de Core-processors. Dit gaat dan alleen wel ten koste van de batterijduur. Intel heeft inmiddels een nieuwe generatie Atom-processoren aangekondigd, genaamd Bay Trail, deze scoort in deze benchmark een score van 1.4, waarbij de hogere prestaties niet ten koste gaan van de accuduur. We kunnen dus stellen dat Intel goede stappen voorwaarts maakt en dat een Surface Pro 2 met een Atom Bay Trail geen slechte optie zou zijn voor Microsoft, mede omdat die chip ook een stuk goedkoper is dan de nu gebruikte Core i5.


De volgende benchmark is PCMark 8, deze benchmark test het systeem op veel verschillende onderdelen en geeft een goed beeld van hoe goed de Surface Pro 2 scoort bij allerlei praktijksituaties. Ten opzichte van de originele Surface Pro is het verschil duidelijk; de Surface Pro 2 scoort op alle vlakken net wat beter en komt daardoor op een aanzienlijk hogere eindscore.

Benchmark: Windows 8: PCMark 8 – Home


Als we bij de laptopscores kijken, dan zien we dat een score van 3.070 helemaal niet zo slecht is. De MacBook Air van 2013 wordt bijvoorbeeld verslagen, deze scoorde 2.803 punten en bevat eveneens een processor uit de nieuwste generatie.