6min

Gebruikservaring

Algemeen


De Surface Pro 2 is qua gebruik niet anders dan zijn voorganger, zoals op de vorige pagina’s al uitgelegd, zijn de veranderingen zo minimaal dat de twee tablets eigenlijk identiek zijn op de chip (processor en GPU) na. Als ik dan ga kijken naar de gebruikservaring, dan heeft Microsoft één probleem opgelost, de tablet kan geen lawaai meer maken als de ventilatoren op volle kracht draaien bij intensief gebruikt, want de tablet is nu passief gekoeld.

Daar staat echter tegenover dat er enkele andere problemen of minpunten niet zijn opgelost. De twee belangrijkste zijn het gewicht à 900 gram en de dikte van de tablet, de Surface Pro 2 is namelijk nog steeds bijna twee keer zo dik als veel andere tablets. Verder is een gewicht van 900 gram gewoon niet goed handelbaar, de Surface Pro 2 is alleen bruikbaar als je deze plat neerlegt op tafel, op je schoot houdt of neerzet middels de uitklapbare voet. Echt in de hand houden is er bij deze tablet niet bij, dat hou je hooguit 5 minuten vol, daarna wordt de tablet gewoon te zwaar.

Deze duidelijke minpunten zijn aanwezig en Microsoft maakt er ook niet echt een geheim van, waarschijnlijk omdat ze dit vooral zien als een zakelijke tablet die de laptop kan vervangen. Daar zit natuurlijk ook wel wat in, want als je er een mooie Touch- of Type-cover bij koopt, dan heb je een prima laptopvervanger en om een laptopvervanger te zijn heb je een flinke processor nodig. Waarschijnlijk is de processor ook de reden dat de tablet zo dik is, deze is officieel bedoeld voor laptops, niet voor tablets.


De nieuwe voet die Microsoft in de tweede generatie Surface-tablets heeft geplaatst heeft nu twee standen in plaats van één. Hierdoor kan de tablet niet alleen rechtop staan, maar ook een stukje onderuit gezakt, dit is ideaal voor gebruik in bed of op de bank. Dit heeft Microsoft ongetwijfeld uit de feedback van gebruikers kunnen halen.


Windows 8.1 Pro


De komst van de nieuwe Surface-tablets is niet geheel een verassing, dat viel namelijk samen met de officiële introductiedatum van Windows 8.1. Microsoft heeft bij de Surface Pro 2 gekozen voor Windows 8.1 Pro. Deze versie van Windows 8 is erg uitgebreid en kan bijvoorbeeld eenvoudig in een bedrijfsnetwerk worden gekoppeld, ook kunnen er desktopapplicaties op de Surface Pro 2 worden geïnstalleerd en uitgevoerd. Ook zwaardere applicaties als Adobe Photoshop kunnen hierdoor prima draaien op de Surface Pro 2.

Windows 8.1 is ten opzichte van Windows 8 een hele verbetering, het besturingssysteem is eigenlijk wat Windows 8 had moeten zijn, meer over Windows 8.1 kan je lezen in mijn review van het besturingssysteem. Een van de verbeteringen is HiDPI, waarbij een hoge resolutie wordt weergegeven als een lagere resolutie, maar de extra pixels worden gebruikt om het beeld scherper en leesbaarder te maken. Microsoft doet dit bij de Surface Pro 2 standaard in de Modern UI (het startscherm), deze wordt weergegeven op 125%.

Wel moet ik opmerken dat Windows 8.1 ten opzichte van andere besturingssystemen op tablets nog wel achterloopt als we kijken naar het aanbod in apps. Op de Android-tablets en de iPad is het aantal beschikbare apps echt veel hoger, net als de algemene kwaliteit. Dit is echter iets wat tijd nodig heeft, want Microsoft is eigenlijk pas een jaar bezig. Het bedrijf uit Redmond doet ook flink zijn best om apps beschikbaar te krijgen in Windows 8. Met de introductie van Windows 8.1 is er bijvoorbeeld een officiële Facebook-app beschikbaar gekomen en binnenkort zal ook Flipboard zich bij het aanbod voegen.

De Surface Pro 2 komt in vier verschillende versies op de markt, waarbij de schijfruimte en het werkgeheugen varieert. De goedkoopste versie heeft 64GB opslagcapaciteit en 4GB werkgeheugen. Die 64GB opslagcapaciteit is echter wel exclusief de installatie van Windows 8.1. De gebruiker houdt hier ongeveer 44GB van over, wat niet echt veel is, als je ook van plan bent om flink wat andere zaken te installeren, zoals Office of een Adobe Creative Suite. Het is voor deze mensen dan ook aan te raden om te kiezen voor minimaal 128GB aan opslagcapaciteit.


Beeldscherm


Het beeldscherm van de Surface Pro 2 lijkt ten opzichte van zijn voorganger niet echt verbeterd, het paneel heeft dezelfde schermresolutie van 1920×1080 pixels. In vergelijking met de Surface 2 lijkt het paneel wel beter te zijn, waar de kleuren bij de Surface 2 een beetje dof en overdreven warm waren is dat bij de Surface Pro 2 wat minder het geval. Bij de Surface Pro 2 is het felrood duidelijk wat fel dan bij de normale Surface 2. Verder ondersteunt het scherm invoer van 10 vingers, in plaats van maximaal 5 en ook wordt de meegeleverde stylus uiteraard ondersteund.

Geluid


Bij het geluid van de Surface Pro 2 doe ik direct dezelfde constatering als bij de Surface 2, namelijk dat het volume niet echt hard kan en dat het geluid bovendien nogal dof klinkt. Aangezien ik bij de Surface 2 een oplossing had gevonden door geluidsverbeteringen uit te schakelen in het configuratiescherm, heb ik dat bij de Surface Pro 2 ook direct gedaan.

Na deze aanpassing is het doffe geluid verdwenen, maar het volume is nog steeds erg laag. Ik mis echt een beetje kracht, iets wat je toch wel mag verwachten in deze prijsklasse. Het geluid klinkt verder heel aardig, na het uitschakelen van de zogenaamde verbetering dan. Het is dan ook jammer dat Microsoft deze instelling standaard heeft ingeschakeld, want het is gewoon geen verbetering.

Camera


Een echte misser die Microsoft heeft gemaakt is duidelijk bij het kiezen van de camera voor de Surface Pro 2. Nu zijn camera’s in tablets over het algemeen niet echt heel goed, maar Microsoft weet met de camera op de Surface Pro 2 wel opnieuw de ondergrens te verlagen. Deze camera is alleen geschikt om een Skype-gesprek mee te voeren, want foto’s maken kan je gewoon vergeten. Zowel de camera voorop als op de achterzijde hebben een resolutie van 0,9 megapixel, wel kunnen ze video’s opnemen in 720p oftewel HD. Dat is voldoende voor een videogesprek via Skype, maar echt niet meer.


Stylus


Ik zal maar meteen bekennen dat ik geen stylus-gebruiker ben, aan mij is deze toevoeging dan ook niet echt besteed. Wel heb ik er uiteraard mee gewerkt om te kijken of het een beetje goed werkt. De pen werkt op zich prima, maar ik denk dat het vooral handig is bij grafische toepassing, waarvoor je normaliter een tekentablet zou gebruiken.

Schrijven met de pen lijkt mij niet zo handig, typen gaat gewoon veel sneller. Ook moet de pen ondersteund worden, willen alle functies ook werken. Bijvoorbeeld de gumfunctie achterop de pen, deze werkt wel in Freshpaint, maar dan weer niet in Paint. Om even een simpel voorbeeld te noemen. Voor mij is de pen een klein extraatje, maar niet meer dan dat. Het blijft bovendien apart dat er in de tablet geen geschikte plaats is om deze weg te stoppen.

Accuduur


De accuduur van de Surface Pro 2 is een stuk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, dit is vooral te danken aan de nieuwe vierde generatie Intel Core-processor, die een stuk energiezuiniger is dan zijn voorganger. Deze energiezuinigheid is dan ook direct terug te zien in de accuduur. Volgens Microsoft moet je bij normaal afwisselend gebruik een accuduur van zo’n acht uur kunnen halen. Hieronder verstaan ze wat surfen, mailen, gamen, muziek luisteren en video’s kijken. Hoewel ik mij aardig kan vinden in de bewering dat de Surface Pro een redelijk goede batterijduur heeft, is acht uur misschien wat veel, ik zou eerder gokken op een uurtje of vijf à zes. Een benchmark zegt natuurlijk veel meer.

Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced


Uit de benchmark komt naar voren dat de accuduur niet al te best is. We kunnen echter melden dat de score toch 58 minuten beter is dan bij de voorganger. De reden dat de andere modellen in deze grafiek allemaal beter scoren, ligt vooral in het feit dat deze worden aangedreven door een Atom-processor. Dit is een veel energiezuinigere en minder krachtige processor.

De Surface Pro’s zijn wat dat betreft een beetje een vreemde eend in de bijt, de processor is dermate krachtig dat het meer naar een laptop neigt, maar Microsoft houdt vol dat het een tablet is en daarom heb ik ervoor gekozen om de Surface Pro in de benchmarks te vergelijken met tablets.