Bouwkwaliteit en hardware
Bouwkwaliteit
LG en Google hebben bij de Nexus 5 gekozen voor een combinatie van plastic en rubber. Wie de exacte keuze voor deze materialen heeft gemaakt is mij een beetje onduidelijk. LG liet wel weten dat Google een hele dikke vinger in de pap heeft tijdens het ontwikkelproces, maar wiens idee wat is, kon LG ons niet vertellen. Wel werd aangegeven dat Google uiteindelijk akkoord gaat met hoe het toestel eruit komt te zien, van welke materialen het wordt gemaakt en welke hardware het aan boord krijgt. De keuze voor rubber en plastic in combinatie met de prijs is nog wel enigszins te verklaren, het toestel is erg scherpgeprijsd en dat moet ergens vandaan komen.
Iets simpels als de headset achterwege laten levert al een kleine kostenbesparing op, gebruikmaken van goedkopere materialen als plastic en rubber ten opzichte van glas of aluminium ongetwijfeld ook. Dit heeft echter ook invloed op de bouwkwaliteit van het toestel.
De randen rondom het toestel zijn gemaakt van plastic en zijn duidelijk de zwakke plek van het toestel, de achterkant, welke van rubberachtig materiaal is gemaakt, kan ongetwijfeld beter tegen een stootje, de cameralens in de linkerbovenhoek die toch een paar millimeter uitsteekt is daar het meest gevoelige punt. De voorzijde van het toestel is voorzien van Corning Gorilla Glass 3, dat is de meest recente versie van Corning en is erg stevig. Niet dat het onbreekbaar is, maar je moet wel je best doen om een dergelijk scherm kapot te krijgen.
Al met al moet ik concluderen dat de bouwkwaliteit van het toestel redelijk is maar zeker niet perfect, als ik de prijs meeneem in dit oordeel, dan hebben LG en Google het zeer netjes gedaan.
Hardware
Over de hardware van de Nexus 5 kan ik eigenlijk vrij kort zijn, het toestel is voorzien van hele goede hardware, het toestel kan de concurrentie aan met alle high-end toestellen die op dit moment in de winkel liggen, alle vlaggenschepen van de verschillende smartphonefabrikanten hebben er een geduchte concurrent bij, zelfs de LG G2. LG gaat hiermee dus als het ware de concurrentie met zichzelf aan.
De Nexus 5 is voorzien van een 4,95 inch-scherm met een Full HD-resolutie van 1080×1920 pixels, wat neerkomt op 445 pixels per inch. Uit onze eigen testen is gebleken dat het menselijk oog boven de 350 pixels per inch eigenlijk niet echt meer een verschil kan waarnemen. De Nexus 5 zit hier dus ruim boven, waardoor het scherm zeer scherp is.
LG en Google hebben ervoor gekozen de Qualcomm Snapdragon 800-chipset in dit toestel te plaatsen, dat is de allerbeste chip die op dit moment verkrijgbaar is voor smartphones en tablets. Het gaat hier om een quad-core chip met Krait 400-processors die zijn geklokt op 2,26 GHz. Daarnaast wordt deze bijgestaan door een Adreno 330-GPU voor de grafische prestaties.
De kloksnelheid van de Nexus 5 ligt een tikkeltje hoger dan die van de Sony Xperia Z1 en gelijk aan die van de LG G2, welke beide ook over een Snapdragon 800-chipset beschikken. Hierdoor zijn de verwachtingen voor de benchmarks hooggespannen. In theorie zou de Nexus 5 beter kunnen presteren dan eerdergenoemde toestellen. De verschillen zullen in elk geval klein zijn.
De Nexus 5 beschikt verder over 2GB aan werkgeheugen en is te verkrijgen met een opslagcapaciteit van 16GB en 32GB. Vooralsnog moeten we ons in Nederland en België nog even stellen met de 16GB-versie, de 32GB-variant komt mogelijk later nog beschikbaar.
De camera op de achterzijde van het toestel is voorzien van 8 megapixel, dit is niet heel hoog, maar eerder normaal voor een smartphone. Echter zegt de grootte en de kwaliteit van de lens meer over het resultaat van de geschoten foto’s, vandaar ook dat we de camera later in deze review apart behandelen.
Qua connectiviteit heeft de Nexus 5 ook niet te klagen, het toestel beschikt over alle laatste standaarden, zo is het toestel geschikt voor alle 4G-netwerken die op dit moment worden uitgerold, beschikt het over de laatste WiFi-standaarden a/b/g/n/ac dual-band, NFC en Bluetooth 4.0. Ook is de Nexus 5 voorbereid om draadloos te worden opgeladen, tot op heden hebben we Google en LG echter nog niet gehoord over accessoires die het draadloos opladen ook mogelijk maken, waarschijnlijk volgen die zeer binnenkort.
Tot slot is er een accu aanwezig van 2.300 mAh, welke niet verwisselbaar is omdat het toestel niet kan worden geopend. Een capaciteit van 2.300 mAh is niet bijster veel, maar uit de accutest moet blijken hoelang het toestel zichzelf op de been houdt met een volledige lading.