4min

Tags in dit artikel

Camera

De HTC Desire 500 beschikt net zoals vrijwel alle moderne smartphones over twee camera’s. Het toestel bezit een 8 megapixel-camera aan de achterzijde en een 1,6 megapixel-camera aan de voorzijde. Om een deel van de beeldverwerking op hardwareniveau uit te voeren heeft de Desire 500 een speciale ImageChip. Deze neemt voor het grootste gedeelte het rekenwerk op zich. Of hierdoor de prestaties van de camera ook daadwerkelijk omhoog zullen gaan, zal blijken uit de beoordeling van de gemaakte foto’s.


De foto’s kunnen worden geschoten in een maximale resolutie van 3264 x 2448 pixels. Hoewel de resolutie van de foto’s niet handmatig gewijzigd kan worden, kan de vorm van de foto’s wel worden ingesteld. Hierbij kan worden gekozen tussen breed, standaard en vierkant.

Om de camera aan te passen aan de omgeving, kan deze in de Scène-modus worden ingesteld. Hier kan worden gekozen uit Normaal, Portret, Landschap, Tegenlicht, Tekst, Macro, Nacht, HDR, Veegpanorama en Anti-schudden. Om foto’s van bewegende objecten zo goed scherp mogelijk te kunnen vastleggen, beschikt de Desire 500 over een burst-modus. Deze kan worden geactiveerd door de Scène op Normaal te zetten en vervolgens de sluiterknop lang ingedrukt te houden. Hiermee worden tot twintig foto’s zeer snel achter elkaar genomen. De meest scherpe foto kan hieruit worden geselecteerd en bewaard.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

Bij deze foto’s merkte ik op dat de lens moeite had met scherpstellen. Door handmatig het focuspunt in te stellen werden de foto’s wel scherp. Zo was het noodzakelijk om bij het maken van de foto’s van het doosje met de punaises de lens op deze punaises te laten richten.

De eerste foto is gemaakt in een ruimte die werd verlicht door een externe lichtbron. Voor een 8 megapixel-camera is de foto niet slecht, maar ook zeker niet bijzonder goed. Op het toestel zelf lijkt de foto haarscherp, maar eenmaal volledig ingezoomd op een groter beeldscherm valt de scherpte tegen. Ook met het onderscheiden van de kleuren oranje en rood heeft de Desire 500 het moeilijk. Het oranje is te geel en het rood neigt naar roze. Op de tweede foto, waarbij de ruimte minimaal werd belicht, weet de camera eveneens moeilijk de kleuren oranje en rood te onderscheiden.

De beste foto komt voort uit de situatie waarbij de LED-flitser wordt gebruikt. Ineens wordt duidelijk dat er zich daadwerkelijk rode en oranje punaises in het bakje bevinden. Ook is deze foto scherper dan de foto zonder flits.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Door de burstmodus waarover de Desire 500 beschikt kan de camera in korte tijd veel foto’s schieten. Hoewel de kwaliteit belabberd te noemen is, lijken de wagentjes van de draaimolen toch relatief scherp te worden vastgelegd. Het is jammer dat dit ten koste gaat van met name de kleurweergave.

Op de foto’s die buiten zijn genomen valt ook het een en ander aan te merken. Al bij het minimaal inzoomen op de foto van de partij stenen vervalt deze in een korrelige brij.

De foto die op een korte afstand van de auto genomen is lijkt beter. Toch is ook deze niet perfect te noemen. Zo heeft de camera moeite met het vastleggen van contrast, dat wordt overdreven in de foto. Het grijze gebouw is in werkelijkheid namelijk lang niet zo licht als de lucht op de achtergrond. Iets wat deze foto wel doet veronderstellen.
1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Het contrast wordt door de Desire 500 ook op de foto van grote afstand overdreven. Hoewel de zon niet optimaal aanwezig was, lijkt het verschil tussen donkerblauw en zwart hier wel erg klein. Op de foto waarbij is ingezoomd doet de kwaliteit denken aan die van het klassieke spelletje Tetris. Gezien het ontbreken van een optische zoomfunctie presteren de meeste smartphones hier overigens niet veel beter. Dat valt de Desire 500 dus nauwelijks aan te merken.

Tevens lijkt de Desire 500 enigszins moeite te hebben met het snel vastleggen van een foto. Er gaat enige tijd zitten in het scherpstellen van de lens en het daadwerkelijk vastleggen van de foto.

Video’s


De videokwaliteit kan op de HTC Desire 500 worden ingesteld tot maximaal een HD-kwaliteit van 1280 x 720 pixels. Deze kan desgewenst worden verlaagd naar 800 x 480 pixels of 176 x 144 pixels. Ook kan er ingesteld worden om een video in slow-motion op te nemen.


De kwaliteit van de video die in 720p-kwaliteit is gemaakt valt tegen. Doordat ook hier de camera moeite lijkt te hebben met het contrast, is een verandering hiervan regelmatig zichtbaar in de video. De sneller rijdende voertuigen komen haperend langs. Gezien de prijs van het toestel mag je eigenlijk ook niet een betere kwaliteit verlangen.

Een handige functie is overigens de mogelijkheid tot het maken van een VideoPic, waarbij tijdens het maken van een video ook een foto kan worden gemaakt. Dat de hardware het hierbij zwaar te verduren heeft is te merken, doordat het beeld daardoor dan even hapert. Dit is gelukkig niet terug te zien in de uiteindelijke video.