4min

Tags in dit artikel

Software en gebruikservaring

Algemeen


Het mobiele besturingssysteem waarmee de HTC Desire 500 standaard is uitgerust is Android 4.1.2 Jelly Bean, wat inmiddels een tamelijk verouderde versie is. Vooral gezien inmiddels de lancering van Android 4.4 KitKat alweer achter ons ligt.

Het toestel zelf ligt goed in de hand, waarbij de knoppen prima te bereiken zijn zonder allebei de handen te moeten gebruiken. Wel is het zo dat de volumeknoppen zo veilig in de rand zijn verwerkt dat ze niet eenvoudig op de tast te vinden zijn.

Het besturen van het toestel verloopt vlot en zonder kwalijke haperingen. Zo reageert het toestel vrijwel direct op bijvoorbeeld commando’s van het digitale toetsenbord. De eigen skin die HTC over Android heeft gegoten is Sense 5.0. Door dit eigen jasje biedt HTC gebruikers een geheel eigen ervaring met Android.

HTC’s Android-skin: Sense


Vanuit het vergrendelscherm kan er meteen een specifieke applicatie worden geopend door deze omhoog te slepen. Zo kan er direct een foto worden gemaakt, een website worden bezocht, een bericht worden verstuurd of een telefoongesprek worden gestart. De apps die op het vergrendelscherm getoond worden, zijn dezelfde als onderin het scherm op elk homescreen.


Handig is het hoofdscherm met de zogenaamde BlinkFeed. Deze interface biedt een overzicht met bijvoorbeeld de meeste belangrijkste nieuwsfeiten of gebeurtenissen op je sociale netwerk. Je kunt zelf instellen welke categorie onderwerpen en diensten hier getoond worden. Tevens valt op dat HTC de standaard Android-icoontjes in een geheel eigen Sense-jasje heeft gestoken. Het wisselen tussen het startscherm en het scherm met applicaties verloopt vloeiend.

Het verticale scrollen in het applicatie-overzicht verloopt relatief snel, doordat er per schuifbeweging een geheel scherm naar boven of naar beneden schuift. Het voordeel hiervan is dat je vlot en overzichtelijk door een lijst kan manoeuvreren.


Voor het aanpassen van de instellingen dient er op het menu dat vanuit de bovenkant van het scherm kan worden uitgerold op het tandwieltje te worden gedrukt. Er ontbreekt een optie op bepaalde instellingen direct vanuit dit uitrolmenu aan te passen, zoals het in- of uitschakelen van de WiFi-verbinding, GPS of Bluetooth. Een handigheid die op veel moderne toestellen wel aanwezig is. Tevens kunnen de standaardiconen op het vergrendelscherm helaas niet worden gewijzigd.

Er kunnen maximaal vijf startschermen worden ingevuld, welke helaas niet in een carrouselvorm te gebruiken zijn. Je zul dus een paar keer opzij moeten schuiven wil je van het meest rechtse scherm naar het meest linkse scherm en vice versa.


Door middel van het eenmaal indrukken van de home-knop wordt direct teruggekeerd naar het startscherm. Wanneer deze knop tweemaal achter elkaar wordt ingedrukt verschijnt een overzicht van de actieve applicaties. In dit scherm kan van applicatie worden gewisseld of een app worden afgesloten.

Voor het gebruik onderweg biedt de Auto-functie een handige toevoeging. Deze kan automatisch worden geactiveerd wanneer de HTC Desire 500 middels Bluetooth is verbonden. In deze modus verschijnen er enkele opties die door middel van grote knoppen zijn op te roepen. Hier kan gekozen worden uit Navigatie, Kiezer, Muziek en Contacten. Middels de navigatiemodus kan er naar een dichtstbijzijnd benzinestation, restaurant of parkeermogelijkheid worden genavigeerd.

Geluid


Met de kwaliteit van de meegeleverde oordopjes is niets mis, zowel wat betreft ontwerp als kwaliteit. Wel is het zo dat er een duidelijk hoorbaar verschil is wanneer de Beats Audio is in- of uitgeschakeld. Zonder deze functie klinkt de baslijn vlakker.

Hoewel de earbud prima in het oor zit, geef ik zelf wel de voorkeur aan een in-ear headset. Dat HTC niet zo’n headset heeft toegevoegd is gezien de prijs niet gek.

Helaas is de Beats-functie niet beschikbaar voor het gebruik van de telefoonspeaker, waardoor de kwaliteit hiervan niet meer dan redelijk is. Zoals bij vrijwel alle smartphones blijft de beperkte speakergrootte een belemmering.


Scherm


Het TFT-scherm met een resolutie van 480 x 800 pixels weet een beperkte pixeldichtheid van een 217 pixels per inch neer te zetten. Gezien het prijskaartje kun je hier ook niet veel meer van verwachten. Overigens worden de kleuren prima weergegeven. De kleur wit is helder en ook het zwart is donker genoeg.

Het scherm blijkt tamelijk gevoelig voor vlekken van vingers. Ook op de achterkant van de Desire 500 blijven vingerafdrukken duidelijk zichtbaar. De vingerafdrukken op het scherm kunnen hinderlijk zijn indien het toestel buiten in de felle zon wordt gebruikt.

Accu


De accu in de Desire 500 heeft een stroomsterkte van 1.800 mAh. Ter vergelijking, de krachtbron van de HTC One mini heeft eveneens 1.800 mAh en de Samsung Galaxy S III Mini heeft 1.500 mAh ter beschikking.


Toch blijkt uit de onderstaande accutest dat de HTC Desire 500 niet bijzonder efficiënt met zijn energie weet om te gaan. De smartphones met zwaardere hardware scoren hier meestal juist minder goed, maar daar kunnen we de Desire 500 natuurlijk niet onder scharen. Toch wordt ons toestel hier door al de concurrerende toestellen in deze test verslagen.

Het zal iedere dag de vraag zijn of de accu van de Desire 500 het tot het einde van de dag zal volhouden, maar dat is ook afhankelijk van wat voor type gebruiker je bent.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)