Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Samsung heeft het de afgelopen jaren steeds meer te verduren gekregen als het aankomt op de bouwkwaliteit van diens producten. Het bedrijf heeft dit jaar aangegeven dat het daar ook wat mee wil doen. De eerste resultaten waren bemoedigend al is de stap die de Koreanen nu gezet hebben eigenlijk nog veel te klein als je kijkt naar het materiaalgebruik van concurrenten. Maar hoogwaardig materiaal komt ook met een prijs en dat is hetgeen dat Samsung ongetwijfeld afschrikt.

De Galaxy Note 10.1 2014 is ondanks het commentaar volledig in plastic uitgevoerd. Het grootste verschil is wel dat Samsung er meer werk van heeft gemaakt om de tablet prettig aan te laten voelen. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is de achterzijde die aanvoelt alsof deze van leer is. Schijn bedriegt en het is dus gewoon plastic, maar het oogt en voelt wel een stuk prettiger dan de gladde oppervlakken die Samsung voorheen toepaste.

Wat stevigheid betreft is de Galaxy Note 10.1 2014 geen onverdeeld succes. Hoewel de tablet redelijk stevig aanvoelt, kan je de constructie wel zonder al te veel krachtuitoefening aanzienlijk buigen. Op het beeld zie je dan ook vlekken ontstaan en dat geldt ook als je hard op het scherm duwt. De knoppen en klepjes zitten wel stevig in de behuizing verwerkt.


Hardware


De Galaxy Note 10.1 2014 is voorzien van prima hardware. De gebruikte chipset is er een van eigen ontwerp, dus een Exynos-chip. Deze Exynos 5420-chipset bestaat in feite uit twee processors, een gebaseerd op de Cortex A15-architectuur van ARM, de ander op Cortex A7.

Deze processors staan geschakeld volgens het Big.Little-principe waarbij de tablet schakelt tussen verschillende profielen waarbij op het ene moment energie wordt bespaard middels de Cortex A7-chips en als er meer kracht nodig is, treedt de Cortex A15-processor in werking.

Het grafische rekenwerk wordt opgevangen door een Mali-T628-gpu. De Galaxy Note 10.1 2014 heeft 3GB werkgeheugen, wat voor Android-tablets ongekend veel is. De opslagruimte bedraagt normaliter 32GB en daarvan blijft een dikke 25GB beschikbaar voor de gebruiker. Verder is dit nog uit te breiden met maximaal 64GB middels een micro SD-kaartje.

Het scherm heeft een grootte van 10,1 inch en een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid op 299 stuks per inch en dat is een prima ratio voor een tablet. Het is onbekend wat voor bescherming Samsung boven het LCD-scherm heeft geplaatst.

Op de voorzijde plaatst Samsung een 2 megapixel-camera, achterop eentje met een resolutie van 8 megapixel en met flitser. De camera’s nemen beide video’s in Full HD op, respectievelijk met 30 en 60 beelden per seconde.

De accu heeft een capaciteit van 8.220 mAh. Dat is aardig wat en komt ongeveer overeen met de capaciteit in een iPad Air. Verderop in dit artikel is te zien hoe goed de accu is.