2min

Conclusie

Nokia’s eerste phablet is in meerdere opzichten een schot in de roos, maar komt op sommige gebieden ook tekort ten opzichte van de concurrentie. Het is bijvoorbeeld jammer dat er geen ondersteuning voor een stylus is, ook is er geen mogelijkheid om twee apps tegelijk op het scherm te tonen. Wat dat betreft blijft Samsung’s koppositie in de phablet-markt ongemoeid.

De Nokia Lumia 1520 is voor het Windows Phone-platform een stap in de goede richting. De Lumia 1520 kan zich qua rekenkracht meten met topmodellen die draaien op Android en iOS. Dat is voor het eerst.

De camera is voornamelijk bij het maken van foto’s fenomenaal. Met de meeste situaties weet de telefoon wel raad. Zo niet, dan kom je met de Pro-mogelijkheden nog een heel eind. De meeste smartphones zullen daar niet beter presteren. Het is wel spijtig dat het toestel geen ondersteuning biedt voor Full HD met 60 FPS of Ultra HD. Het is aannemelijk dat Nokia deze mogelijkheid later alsnog toevoegt via een software update.

De zaken die Nokia al wel aan Windows Phone heeft toegevoegd bieden grotendeels een meerwaarde, maar zorgen er ook voor dat de telefoon in sommige opzichten onoverzichtelijk wordt. Zo vind je scherminstellingen terug op zes losse plekken in de Instellingen-app. Dat moet echt beter kunnen, maar dat geldt ook voor de door Nokia toegevoegde apps met deels dezelfde functionaliteit. Te veel is ook weer niet goed.

Dat wil echter niet zeggen dat ik niet tevreden ben met Nokia’s toevoegingen. Glimp biedt veel meerwaarde en de Nokia Camera-app werkt zeer goed. Als je de Lumia 1520 als je primaire camera gaat gebruiken, zorgt Nokia Storyteller ook voor een mooi overzicht van je foto’s en kan je ze met Nokia PhotoBeamer makkelijk op een groot scherm tonen aan je vrienden.

Of je een smartphone met een scherm van 6 inch wilt hebben, is aan jou. Persoonlijk zie ik voor Nokia voornamelijk kansen in de zakelijke markt en bij fotografie-enthousiastelingen, respectievelijk dankzij Office en de PureView-camera. Houd er wel rekening mee dat de telefoon niet in elke broekzak past. De Lumia is met 649 euro een dure phablet, maar stelt in weinig opzichten teleur.
8.1
  • Eindelijk een krachtige Windows Phone;
  • Groot, scherp en duidelijk scherm;
  • Office voor Windows Phone werkt beter dan ooit dankzij schermgrootte;
  • Uitstekende fotocamera;
  • Bouwkwaliteit is goed..
  • ..maar scherm had steviger mogen zijn
  • Nog niet geschikt voor hoge beeldsnelheid en Ultra HD-opnames;
  • Geen ondersteuning voor stylus of meerdere apps op scherm;
  • Wildgroei aan Camera-apps en opties in Instellingen-app;