3min

Gebruikservaring en software

De Nokia Lumia 1520 is voorzien van Windows Phone 8, met de Black-update van Nokia voorgeïnstalleerd. Nokia levert tegenwoordig allerlei aanpassingen voor de eigen smartphones. Het Finse bedrijf heeft deze mogelijkheden langzaamaan uitgebreid, maar inmiddels zorgt het er wel voor dat de Lumia-telefoons een duidelijke meerwaarde hebben ten opzichte van de concurrentie. Voor de basis over Windows Phone 8 verwijs ik je graag door naar onze uitgebreide recensie, ik zal wel nog enkele aanpassingen van Nokia bespreken onder het kopje software.

De Lumia 1520 is natuurlijk bizar groot voor een smartphone. Deze telefoon kan dan ook lang niet iedereen bekoren, maar ik ben wel van mening dat dit in de basis een hele goede phablet is. Het scherm oogt goed, de telefoon is niet te zwaar en ligt ook goed in de hand. Natuurlijk kan je de Lumia 1520 niet besturen met één hand, maar we kregen van Nokia wel de tip om veelgebruikte applicaties bijvoorbeeld aan één zijde van het hoofdscherm te plaatsen, zodat je die makkelijk kunt starten. Dat lost natuurlijk nog maar een fractie van het probleem op.


Hoewel Microsoft’s aanpassingen aan het hoofdscherm van Windows Phone redelijk goed zijn, vereisen deze wel een gewenningsperiode. In het begin kan het grote aantal tegeltjes overweldigend zijn. In andere opzichten schiet Windows Phone rijkelijk tekort bij het gebruikmaken van het grote scherm. De verschillende standaard-applicaties zijn niet aangepast voor het grote scherm en worden slechts groter weergegeven en er is geen mogelijkheid om twee apps tegelijk te openen.

Als je van mening bent dat een phablet de mogelijkheid moet bieden om op het scherm te schrijven met een potlood of stylus, dan kom je bij de Lumia 1520 bedrogen uit, die mogelijkheden biedt de smartphone geheel niet.

Software


Het Glance Screen heeft met de Black-update een aardige update gehad. Toen ik de Lumia 925 beoordeelde, vond ik nog dat Nokia niet ver genoeg was gegaan met deze functie en daar is naar geluisterd. In plaats van enkel een
klok wordt er nu ook van maximaal vijf applicaties weergegeven dat er notificaties zijn ontvangen. Het scherm heeft bovendien een speciale nachtmode gekregen.

Nokia’s verschillende camera-applicaties zijn samengevoegd tot één geheel in de vorm van Nokia Camera. Deze app bevat een speciale Pro-mode, waarmee je eigenschappen van de camera tot in detail kunt aanpassen. Middels een Smart-mode kan de gebruiker ook effecten op foto’s toepassen.


Met Nokia Storyteller worden afbeeldingen in een tijdlijn geplaatst, gecombineerd met een wereldkaart. Indien mogelijk worden de foto’s gekoppeld aan een bepaalde locatie die uit de metadata wordt verkregen. Zo worden je foto’s gegroepeerd tot een verhaal op basis van tijd en locatie.

Nokia Beamer lijkt in veel opzichten op PhotoBeamer, maar heeft een flinke update ondergaan en is niet enkel bedoeld voor het tonen van foto’s op een extern scherm. Met Beamer is het ook mogelijk om het scherm constant te spiegelen op een externe monitor. Het verbinden van de telefoon met een scherm is echter nog altijd even makkelijk; je opent een webbrowser en gaat naar de website van Nokia Beamer, opent de Nokia Beamer-app op de telefoon en scant als laatst de QR-code die de website toont. Daarna wordt het beeld weergegeven op het externe scherm. Je kan ervoor kiezen om het beeld automatisch te laten updaten, of bij elke keer dat je schudt met de telefoon. Het automatisch updaten werkt helaas niet vloeiend.

Andere kleine aanpassingen aan Windows Phone zijn een makkelijke manier om apps af te sluiten in het multitask-overzicht, een rotatievergrendeling en de mogelijkheid om geluiden aan te passen.

Ik vind wel dat de Instellingen-app van Windows Phone inmiddels érg rommelig is geworden door alle toevoegingen die Nokia niet netjes onder de normale kopjes kan onderbrengen. Instellingen voor het scherm kan je bijvoorbeeld terugvinden onder de kopjes Schermrotatie, Vergrendelingsscherm, Helderheid, Scherm, Glimp en Aanraken. Deze kopjes staan helaas ook niet bij elkaar gegroepeerd, maar zijn op een totaal willekeurige manier gesorteerd.