2min

Prestaties (systeem)

Het blijft verdomd lastig om Windows Phones qua prestaties goed te vergelijken. Het lukt prima om de apparaten onderling te vergelijken, maar de benchmarkresultaten zijn niet goed te vergelijken met die van apparaten met Android of iOS. Ik houd het dan ook grotendeels op een vergelijking met andere Windows Phones.

In AnTuTu Benchmark behaalt de Lumia 1520 een prima score en wordt gelijk duidelijk hoeveel verschil de Snapdragon 800-chipset qua prestaties veroorzaakt. De score van de Nokia Lumia 925, voorheen de beste Windows Phone, wordt meer dan verdubbeld door de Lumia 1520.

Benchmark: Windows Phone: AnTuTu Benchmark – Total


In de CPU-test van Multibench 2 is het beeld niet bepaald anders, alle andere Windows Phones komen niet in de buurt van de Lumia 1520. De Snapdragon 800-chipset is gewoon onthutsend veel sneller en laat zien in hoeverre Nokia beperkt is geweest doordat Microsoft zo lang op zich heeft laten wachten met het bieden van ondersteuning.

Benchmark: Windows Phone: Multibench 2 – CPU


Daarmee wordt indirect ook wel aangetoond hoe ver de Windows Phones achterliepen op Android- en iOS-apparaten. Dat kan ik stellen omdat de Lumia 1520 beschikt over een Snapdragon 800-chipset, terwijl dat in het geval van Android-apparaten al langere tijd was. De Lumia 1520 legt de lat voorlopig weer op gelijke hoogte, maar het is afwachten hoe Microsoft in het vervolg reageert op de lancering van nieuwe, krachtigere chipsets.