3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


De Liquid E3 ligt goed in de hand dankzij de afgeronde zijdes. Ik vind dat Acer wel een misser heeft gemaakt door de stand-by knop op de bovenkant van het toestel te plaatsen, deze was in mijn opinie toch meer op zijn plek op de zijkant van de telefoon.

Android draait soepel, maar het blijft natuurlijk wel een wat gedateerde versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Google gaf deze versie al in november 2012 uit. Door nauwelijks aanpassingen door te voeren slaagt Motorola er bijvoorbeeld in om snel updates beschikbaar te stellen, daar zouden andere fabrikanten wat mij betreft best een voorbeeld aan mogen nemen. Zeker bij deze budgettoestellen zijn de aanpassingen vaak enkel cosmetisch en het wordt er meestal niet beter op.


De AcerRapid-knop is in te stellen via de Instellingen-app van Android. Je kan de knop volledig in- en uitschakelen en instellen wat er moet gebeuren bij een korte en lange klik. Aan een korte klik kan je het starten van een bepaalde applicatie hangen, bij een lange klik start de Camera-app.

Opvallend genoeg kan je het scherm van de Liquid E3 ook ontgrendelen met de AcerRapid-knop, zonder dat de gebruikelijke veegbeweging überhaupt nodig is. Dat zal er zonder enige twijfel voor zorgen dat het toestel onbedoeld met allerlei zaken bezig is in de broekzak, tenzij je een pincode voor de ontgrendeling instelt. Zoals vermeld is het ook mogelijk de knop volledig uit te schakelen, maar dat is natuurlijk niet Acer’s intentie geweest.

Acer’s Android-skin


Acer heeft dus de nodige zaken in Android aangepast. In het notificatiecentrum zijn bijvoorbeeld direct vier schakelaars te vinden. Bij Acer-toestellen is het meestal nodig om nog een keer extra te klikken om die knoppen te bereiken. Door op een pijltje te drukken komen de overige schakelaars tevoorschijn, je kan ook kiezen welke vier schakelaars standaard weergegeven moeten worden. In het notificatiecentrum kan je bepaalde apps ook tijdelijk het zwijgen opleggen als je veel notificaties mocht verwachten, dat is een toevoeging die ik nog niet eerder zag in een skin van een fabrikant.


De Liquid E3 is in staat om maximaal negen homescreens weer te geven. Ik zou je gezien de beperkte grootte van het werkgeheugen echter aanraden om daar geen gebruik van te maken. Op het vergrendelscherm heb je direct de mogelijkheid om één van de vier weergegeven apps op te starten, of gewoon het toestel te ontgrendelen. De apps die hier worden weergegeven zijn dezelfde als de vier onderaan je hoofdscherm.

De multitaskweergave lijkt veel op die van HTC, met een raster van drie bij drie apps. Er zijn dus maximaal negen apps in deze weergave te zien, je kan niet verder teruggaan in de tijd. Dat is misschien enigszins beperkt, maar het is Acer vergeven gezien de prijs.


Vanuit ditzelfde scherm kun je ook de al vaker besproken Float-apps oproepen. Dit zijn kleine apps die bovenop reguliere apps gedraaid kunnen worden. In januari ben ik Acer nog afgevallen omdat er slechts vier apps waren, wat erg beperkt is. Inmiddels zijn het er negen: browser, buttons, calculator, camera, dialer, maps, notes, stopwatch en text.

Software


De Acer Liquid E3 komt uit de doos met 56 vooraf geïnstalleerde applicaties. Dat is veel, zeker voor een toestel met maar 4GB opslagruimte. Daardoor blijft minder dan de helft van de opslagcapaciteit over voor de eindgebruiker. Ik ben er een groot voorstander van om de gebruiker de keuze te geven welke extra software mee geïnstalleerd mag worden en dit is één van de redenen.

Een toevoeging die je wellicht wel eens zou kunnen gebruiken is de Acer SnapNote-app, waarmee je met behulp van foto’s makkelijk documenten kunt maken. Omdat het om foto’s gaat kan je dit natuurlijk niet erg professioneel noemen, maar het is wel handig om even snel wat foto’s in een PDF-bestand te plaatsen.

Ook is er de applicatie AcerCloud, waarmee je makkelijk bestanden kunt synchroniseren over verschillende apparaten. Natuurlijk zijn hier talloze alternatieven zoals Box, Dropbox en Google Drive voor, eerlijk gezegd zijn die alternatieven in de regel beter dan Acer’s uitvoering.