Conclusie

De tijd die ik te besteden had met de Surface Pro 3 was redelijk beperkt en ik moest het exemplaar ook nog delen met andere journalisten. Vandaar dat de hands-on niet langer is, maar we hopen binnen enkele weken een volledige review te kunnen publiceren, als Microsoft meer exemplaren van de Surface Pro 3 beschikbaar heeft.

Concluderend is mijn beeld van de Surface Pro 3 redelijk positief, Microsoft lijkt echt naar kritiek geluisterd te hebben en minpunten die in eerdere reviews zijn genoemd zijn in veel gevallen ook weggewerkt. Het feit dat het scherm met 1,4 inch is toegenomen maar het gewicht toch met 100 gram is afgenomen, laat zien dat Microsoft echt zijn best doet om een dergelijk minpunt weg te werken. Het bedrijf kiest nog steeds voor laptop-processoren waardoor de prestaties van Surface Pro vele malen beter zijn dan van de gemiddelde tablet die vandaag de dag op de markt is. Wel heb ik mijn twijfels bij de goedkoopste versie van de Surface Pro 3, ik ben benieuwd hoe die gaat presteren ten opzichte van andere high-end tablets en of het toch wat hogere prijskaartje van de Surface Pro 3 dan te rechtvaardigen is.

Persoonlijk ben ik van mening dat iedereen die een Surface Pro koopt niet moet gaan voor de goedkoopste versie. De opslagcapaciteit van 64GB is gewoon veel te weinig voor een Windows 8-systeem. In mijn optiek zou een 256GB-versie het beste zijn, aangezien je een Surface Pro niet alleen als tablet koopt maar ook als laptop, dan wil je gewoon wat ruimte hebben voor je favoriete applicaties, foto’s en andere data. Als je bijvoorbeeld Office wil installeren ben je al snel 3 à 4GB kwijt en een Adobe Creative Suite zit tegenwoordig al op 10GB.

De grootste verbetering is in mijn optiek dat de Surface Pro 3 weer een stuk dunner en lichter is geworden. Daarmee is het apparaat nog steeds een mollige tablet, maar echt dik is de tablet niet meer. Persoonlijk vind ik het grotere scherm ook een pluspunt, maar dat vindt mogelijk niet iedereen. Wel jammer dat Microsoft voor zo’n exotische schermresolutie van 2160 x 1440 pixels heeft gekozen, 2560 x 1440 pixels was wat meer marktconform geweest. Natuurlijk zijn de pen, camera’s, stabiliteit van het toetsenbord, en speakers ook prima verbeteringen. De aanwezigheid van Windows 8 Pro laat verder zien dat Microsoft met de Surface Pro 3 niet echt mikt op consumenten, maar meer op de professional.