4min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Zoals al kort besproken ligt de Galaxy K Zoom een stuk prettiger in de hand dan zijn indirecte voorganger. Dat wil echter niet direct zeggen dat de smartphone prettig in gebruik is. Het blijft een log ding, als je het toestel vergelijkt met hetgeen er vandaag de dag op de markt is. Ik leef echter in de veronderstelling dat je de Galaxy K Zoom koopt vanwege de veelbelovende camera. Die vormt in veel mindere mate een obstakel dan bij zijn voorganger. Het is niet bijster handig, maar onhandig is ook weer niet het juiste woord: het zit er ergens tussenin.

Samsung koos voor een eigen chipset met acht rekenkernen, waarvan vier energiezuinig. Ik vermoed dat deze chipset redelijk goed gaat scoren in de benchmarks, want de Galaxy K Zoom tovert Android vloeiend op het scherm. Zoals het hoort heeft Samsung voorzien in Android 4.4 KitKat, op het moment de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem.

Het valt mij op dat de Galaxy K Zoom niet de mogelijkheid biedt om meerdere apps tegelijkertijd te openen. Samsung introduceerde een dergelijke optie al lange tijd terug, maar de Galaxy K Zoom is hier niet krachtig genoeg voor of Samsung acht het scherm te klein. De Galaxy S III heeft de mogelijkheid echter wel en het scherm in dat toestel is vrijwel even groot.


Interface: Magazine UX & TouchWiz UI


Samsung heeft Android zoals gewoonlijk voorzien van de nodige aanpassingen. Dat betekent in de eerste plaats een eigen grafische schil die over het besturingssysteem ligt, maar ook de toevoeging van de Magazine UX. Dit is een Flipboard-achtige omgeving die links van de hoofdschermen is geplaatst en waarin content vanuit sociale netwerken en uitgevers wordt getoond. Ik was er niet kapot van bij de introductie van Magazine UX, maar merk wel dat deze langzaamaan beter bruikbaar wordt.

Zo is het bij de Galaxy K Zoom mogelijk om de content automatisch te laten verversen als het overzicht wordt aangeroepen. Dat maakt het overzicht al veel relevanter en het zorgt er bovendien voor dat je dit niet handmatig per tegel hoeft te doen. De interface zou nog wel meer interactief gemaakt kunnen worden door tegels bijvoorbeeld na een bepaalde weergavetijd een andere inhoud te laten tonen. Het is nog altijd zeer statisch. Overigens kan je My Magazine ook geheel uitschakelen, mocht het je niet bekoren.


Het uiterlijk van Android is verder vrijwel identiek aan dat op andere Galaxy-toestellen die de update naar Android 4.4 KitKat hebben ontvangen. Voor meer informatie kan je terecht bij het desbetreffende onderdeel in de recensie van de Samsung Galaxy S5.

Opvallend genoeg heeft de Camera-applicatie nauwelijks wijzingen ondergaan vergeleken met hetgeen Samsung standaard meelevert bij de Galaxy-toestellen. Samsung is dus van mening dat deze interface ook prima geschikt is voor een exotische smartphone zoals deze Galaxy K Zoom.

Software


Samsung probeert tegenwoordig de mate van bloatware terug te dringen en daar slaagt het best goed in. Toch krijg je wel wat extra’s bij de Galaxy K Zoom toegestopt, maar wil je hier gebruik van maken dan moet je ze zelf downloaden via de secties Galaxy Essentials en Galaxy Gifts in de applicatiewinkel Samsung Apps. Op die manier kan je zelf uitmaken waar je gebruik van wilt maken en blijft opslagruimte bespaard. Overigens is het aantal extra’s dat je met de Galaxy K Zoom krijgt in vergelijking met de Galaxy S5 echt heel karig, bij Galaxy Gifts tel ik vier cadeau’s, bij de Galaxy S5 zijn het er zeventien.

Naast de standaard Android-applicaties heeft Samsung overigens alsnog wel het één en ander vooraf geïnstalleerd op de Galaxy K Zoom. Het gaat bijvoorbeeld om: Dropbox, Flipboard, Mijn bestanden, Pro Suggest Market, Studio, Vine en Samsung Go. Bij Dropbox krijg je twee jaar lang 50GB opslagruimte.

Kunstwerken maken met een Pro Suggest-filter

De meeste applicaties spreken voor zich. Ik wil Pro Suggest Market uitlichten, daarin kan je camerastanden voor bepaalde omstandigheden downloaden. Als je weinig verstand hebt van camera’s, kan je hier veel van opsteken. Op het moment van schrijven vind je 85 verschillende instellingen voor allerlei situaties of om bepaalde zaken uit te lichten.

De Studio-app is een andere interessante applicatie waarmee je foto’s en video’s op je toestel kunt bewerken en collages kan maken. Met de opkomst van Instagram en allerlei alternatieven is dit een leuke toevoeging.