3min

Geluid, scherm & accuduur

Geluid


Het geluid komt bij de Galaxy K Zoom uit een speaker die bovenaan op de achterkant is gepositioneerd. Deze speaker heeft gezien de dikte van de smartphone natuurlijk aardig wat ruimte, maar helaas is het geluid niet zo indrukwekkend als gehoopt. Het is beter dan bij de meeste smartphones, maar eigenlijk had ik meer verwacht.

Hoge tonen zijn in orde, maar lage tonen zijn niet buitengewoon aanwezig. Je hoort ze wel, maar niet veel meer dan bij andere smartphones. Ook is het geluid met de schuif helemaal open niet heel hoog, van vervorming is gelukkig geen enkele sprake.

De meegeleverde headset zit prima in de oren, zeker aangezien deze met een riant scala aan opzetstukjes wordt meegeleverd zodat je hem kan aanpassen aan je eigen oren. Bij gebruik van de headset zijn lage en hoge tonen beduidend beter aanwezig.

Opmerkelijk is wel dat het scherm van de Galaxy K Zoom de kabel van de headset ook interpreteert als invoer, wat wel eens onhandig kan zijn als de kabel per ongeluk op het geactiveerde scherm belandt. Ik heb een aantal andere recente smartphones bekeken, die hebben doorgaans geen last van dit euveltje.


Scherm


Samsung koos bij de Galaxy S4 Zoom voor een Super AMOLED-scherm en dat is ook bij de Galaxy K Zoom het geval. De schermgrootte is wel met 0,5 inch vergroot naar 4,8 inch en gelukkig heeft Samsung de schermresolutie eveneens opgekrikt, van 540 bij 960 naar 720 bij 1280 pixels. Dat komt neer op 306 pixels per inch, aanzienlijk beter dan de 256 ppi van de Galaxy S4 Zoom, al had het nog een fractie hoger mogen zijn. Het scherm schiet soms net tekort qua detail.

Qua kleuren oogt het Super AMOLED-scherm natuurlijk erg goed. Zoals we gewend zijn, zijn de kleuren soms wel wat overdreven. Bij hele extreme kijkhoeken zie je een soort regenboog aan kleuren over het scherm vallen, maar je spreekt dan echt over een kijkhoek van 160-170 graden waarbij het wel gewoon goed gaat. Dit is geen probleem.

De schermprotectie wordt verzorgd door een laag Gorilla Glass 3, welke aardig goed bestand blijkt tegen vingerafdrukken. Bij tegenlicht is wel duidelijk reflectie aanwezig in het scherm, maar ook buiten is de Galaxy K Zoom goed bruikbaar.

Accuduur


De Galaxy K Zoom beschikt over een accucapaciteit van 2430 mAh. Dat is voor een telefoon met een dergelijke schermgrootte nog best hoog. Daarnaast moet de gebruikte chipset ook energie besparen, er zijn namelijk vier snelle rekenkernen voor wanneer rekencapaciteit nodig is, plus vier energiezuinige kernen wanneer het gebruik op een laag pitje staat.

In onze accutest streamen we lange tijd een YouTube-video in maximaal Full HD en berekenen we hoeveel accucapaciteit dit voor een uur kost. Bij deze test trekken we zaken die van invloed kunnen zijn op het verbruik zoveel mogelijk gelijk. Denk hierbij aan dingen als de hoogte van de schermverlichting, instellingen van draadloze verbindingen, sensoren en het volume.

De Galaxy K Zoom zet een prima prestatie neer, met een verbruik van zo’n elf procent per uur. Zoals in de grafiek te zien is, zijn er maar zeer weinig smartphones die deze prestatie evenaren. Het lijkt duidelijk dat de Galaxy K Zoom in deze test deels of volledig kon terugvallen op de energiezuinige rekenkernen, waardoor een goede prestatie kon worden overhandigd.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


Ook is er de extreme spaarstand, waarmee alle energievretende functies worden uitgeschakeld. Op een volledige acculading zou de Galaxy K zoom naar eigen schatting bijna twee weken kunnen werken. Natuurlijk verandert je smartphone dan functioneel gezien wel in veel minder functioneel apparaat. Het inschakelen van de functie duurt ongeveer een halve minuut en opvallend genoeg verandert het scherm niet naar een zwart/wit-weergave.