3min

Verpakking, ontwerp en onderdelen

Verpakking


De doos van de Galaxy K Zoom bevat weinig bijzonderheden. Je vindt natuurlijk het toestel zelf, alsook een adapter en een USB-kabel. De toevoeging van een in-ear headet met vier setjes met opzetstukjes is natuurlijk altijd welkom. Ook de nodige boekjes worden meegeleverd.

De adapter heeft een output van 1,55 ampère en dat is gezien de accucapaciteit van 2430 mAh voldoende om de Galaxy K Zoom snel op te kunnen laden. Samsung kiest regelmatig voor een adapter met een stroomsterkte van 2 ampère, maar ditmaal houdt het Koreaanse bedrijf zich enigszins in.



Ontwerp


De Galaxy K Zoom is in vergelijking met de Galaxy S4 Zoom een stuk hoger en breder, maar wel ook flink dunner. Ondanks het toegenomen formaat is de Galaxy K Zoom toch een fractie lichter dan de Galaxy S4 Zoom, 200 om 208 gram.

Ondanks de toename in omvang ligt de Galaxy K Zoom als smartphone echt een stuk beter in de hand. Dat komt voornamelijk door de achterkant, die ergonomisch gezien een stuk beter in elkaar zit. De Galaxy K Zoom heeft een licht glooiende achterkant en dat is natuurlijk vele malen beter dan de uitstulping die op de achterkant van de Galaxy S4 Zoom zit. Daar staat wel tegenover dat de laatstgenoemde als camera weer praktischer vasthoudt, omdat die uitstulping dan een grip vormt.

Mijn voorkeur gaat toch uit naar de vormgeving van de Galaxy K Zoom, dit is een heel stuk praktischer. Een groot nadeel van de uit de huis stekende lens is dat de Galaxy K Zoom gelegen op vlakke ondergronden niet fijn in gebruik is: bij elke aanraking ligt de smartphone te schommelen doordat hij steunt op de lens.

De Galaxy K Zoom lijkt verder in veel opzichten op de Samsung Galaxy S5, ondanks dat er ditmaal in de naam geen directe verwijzing naar Samsung’s vlaggenschip gemaakt wordt. Zo bevat de achterkant het inmiddels bekende putjespatroon en de zijkanten zijn voorzien van een zilveren rand. De rand rondom het scherm oogt wel relatief dik.


Onderdelen


De voorkant is uitgerust met een schermvan 4,8 inch, een halve inch groter dan het scherm in de Galaxy S4 Zoom. Boven het touchscreen zitten een speaker, twee sensoren en een front-camera. Onder het scherm zitten de gebruikelijke knoppen voor het multitaskingoverzicht, het hoofdscherm en om een scherm terug te gaan. De buitenste knoppen zijn aanraakgevoelig, de middelste is een drukknop. Het gaat ditmaal echter niet om een vingerafdruklezer.

De achterkant van het toestel is natuurlijk voorzien van de cameralens, die bijna de gehele breedte in beslag neemt. De lens steekt een stuk uit de behuizing, maar in vergelijking met de S4 Zoom is dat wel aanzienlijk minder. Bij de Galaxy S4 Zoom is het mogelijk door te zoomen met behulp van een draaischijf rondom de lens, dat is met de Galaxy K Zoom niet het geval. Boven de lensmodule zit een speaker. Links in het midden zit een Xenon-flitser en een hulplampje voor de autofocus.


Bovenaan in de linkerzijde van de Galaxy K Zoom is een uitsparing te vinden, waarin een polsbandje kan worden bevestigd. Bijna onderaan zit een klepje voor een microSD-kaart. Het verbaast me enigszins dat Samsung dit onderdeel niet -net als de poort voor de simkaart- aan de binnenkant heeft geplaatst.

De rechterzijde bevat drie knoppen, voor de volumeregeling, het in- en uitschakelen van het scherm en een sluiterknop voor de camera. Deze sluiterknop kan ook half ingedrukt worden om te focussen, dat is echter vrij lastig. De verschillende indrukwaarden van de knop liggen eigenlijk te dicht bij elkaar. Bovenop zit een headset-aansluiting en secondaire microfoon, onderop zit de primaire microfoon en netjes in het midden de USB-poort.


De Galaxy K Zoom kan eenvoudig geopend worden dankzij een inkeping in de achterkant. Zo kan je de accu en simkaart plaatsen. Als je een polsbandje wilt bevestigen is het ook nodig om de smartphone te openen.