4min

Camera

Uiteraard is de camera het absolute hoogtepunt van de Galaxy K Zoom. Ik heb in de voorgaande pagina’s al bepleit dat dit onderdeel nauwelijks een obstakel is, zeker niet zoals bij de Galaxy S4 Zoom het geval was. Die smartphone nam daarnaast wel bovengemiddeld goede foto’s, maar een gewone digitale camera was qua snelheid en kwaliteit toch al gauw beter. Het is de vraag of Samsung ditmaal ook in dat opzicht de spijker op de kop slaat.


De camerasensor in de Galaxy K Zoom heeft een resolutie van 20,7 megapixel en een grootte van 1/2,3 inch. Bij de meeste digitale camera’s wordt dezelfde sensorgrootte gebruikt, maar de resolutie is meestal lager. Resultaat: de afzonderlijke pixels zijn groter dan bij de Galaxy K Zoom. Hoe groter de pixel, hoe meer licht opvangen kan worden. De foto uit een camera met grote pixels is in de regel dus ook helderder. Dat schept geen veelbelovend precedent voor de Galaxy K Zoom.

Meegaande in de selfiegekte heeft Samsung een functie ontwikkeld waarbij je makkelijk een foto van jezelf neemt met de primaire camera. Met Selfie Alert stel je een zone in waarin je tronie moet komen te staan, je draait de camera om en als je in de ingestelde regio zit maakt de smartphone een geluid en neemt na een paar seconde automatisch vijf foto’s, waaruit je dan de beste kunt kiezen. Dat werkt natuurlijk omslachtiger dan het gebruik van de voorste camera, maar je hebt dan wel foto’s van een veel hogere kwaliteit.

Foto’s


De Galaxy K Zoom slaagt erin om snel scherp te stellen. Het autofocus-lampje is ook van toegevoegde waarde wanneer er sprake is van erg weinig belichting en de Xenon-flitser blijkt dan ook zeer krachtig te zijn.

1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser


3: Beweging, 4: Lage belichting


5: Macro, 6: Van iets verderaf


7: Van enige afstand, 8: Omgeving


9: Van grote afstand, 10: Zelfde afstand, ingezoomd

Hetgeen het meest opvalt bij bovenstaande foto’s is dat er regelmatig sprake is van onderbelichting. Foto 1, 3, 4, 5, 6, 8 en 9 zouden allemaal best helderder mogen zijn. Dit is dus het resultaat van een kleine sensor met veel pixels: de foto’s zijn doorgaans wel scherp maar er wordt te weinig licht vastgelegd. Bij de tweede foto is er dan juist weer enige sprake van overbelichting omdat de Xenon-flitser voor deze situatie eigenlijk te veel licht afgeeft.

Op foto 3 is te zien dat de sportmode wel aardig presteert. De meeste smartphones doen het aanzienlijk slechter, al is ook deze foto zeker niet haarscherp. De foto in Macro-mode vind ik goed geslaagd, afgezien van de helderheid ervan. De foto is scherp waar hij scherp zou moeten zijn.

Zoals je mag verwachten is foto 10 indrukwekkend scherp dankzij de optische zoomlens. In tegenstelling tot bij het gebruik van een digitale zoomfunctie is hier natuurlijk geen enkele sprake van kwaliteitsverlies.

Onderstaand zie je een vergelijking tussen de Galaxy K Zoom en de Galaxy S4 Zoom in dezelfde situatie. De foto is genomen in een matig verlichte gang en dat vertaalt zich op beide foto’s in wat ruis. Bij de Galaxy K Zoom is echter beduidend meer ruis aanwezig, de foto is minder helder en er hangt een paarse gloed over wat wit moet zijn, aan de linkerzijde.

Links: Galaxy K Zoom, Rechts: Galaxy S4 Zoom

Video


De Galaxy K Zoom schiet video’s maximaal in Full HD. Qua ondersteunde resolutie moet een Ultra HD-video natuurlijk makkelijk tot de mogelijkheden horen, maar aangezien de optie er niet is zal er een andere reden zijn voor het weglaten van de functie. De Full HD-video’s kunnen desgewenst met 60 beelden per seconde worden opgenomen, om bewegingen beter vast te leggen.


De resulterende video is aardig, maar niet geweldig. De beeldstabilisator doet zijn werk halfbakken, kleine trillingen worden wel weggenomen maar van een echt stabiel beeld kan ik niet spreken. Ook heeft Samsung een functie ingebouwd om het geluid van de wind weg te filteren, daar hoef je getuige het geluid in de video echter niet al te veel van te verwachten. De beeldsnelheid levert wel het voordeel op dat de voorbijgaande auto’s redelijk vloeiend op de rol staan.