4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Samsung voorzag de Galaxy Alpha van een schermgrootte van 4,7 inch. Ook is de smartphone erg dun en licht. Deze combinatie van eigenschappen zorgen ervoor dat de Galaxy Alpha vrij handzaam is en redelijk lekker in de hand ligt. Zoals op de vorige pagina vermeld is de uit de behuizing stekende camera allerminst ideaal wanneer je het apparaat op een vlakke ondergrond gebruikt.

De Galaxy Alpha beschikt over een processor met in totaal acht rekenkernen. Daarbij betreft het vier snelle en vier energiezuinige kernen. Gezamenlijk moeten de kernen voor een snel doch energiezuinig apparaat zorgen. Het energieverbruik bespreek ik op de volgende pagina. Qua snelheid zit het met de Galaxy Alpha wel snor. De interface reageert vlot op aanrakingen en tijdens mijn gebruiksperiode heb ik geen horten of stoten waargenomen.


Vingerafdrukscanner & hartslagmeter


Samsung voorziet de duurdere smartphones sinds enige tijd van een vingerafdrukscanner onder het scherm. Dat is leuk om de smartphone te beveiligen en betalingen uit te voeren, mits het ook goed werkt. De vingerafdrukscanners van Samsung zie ik tot op heden echter als de minst fijne in de industrie. Dat komt door de manier van gebruik: er zijn scanners waar je je vinger op legt en er zijn scanners waar je je vinger overheen moet bewegen. Bij Samsung is dat laatste het geval en bij die beweging kan erg veel fout gaan: de beweging kan te snel, te traag, niet vloeiend of scheef zijn.

Ook mag je vinger niet gedraaid zijn. Wil je de Galaxy Alpha bijvoorbeeld met één hand gebruiken en ontgrendelen met je duim, dan registreer je je vingerafdruk het beste alvast scheef zodat dit overeenkomt met wanneer je het toestel werkelijk ontgrendelt. Dat is overigens geen eenvoudige klus, je moet even doorkrijgen hoe de Galaxy Alpha de duim juist kan vastleggen. In totaal kan je overigens slechts drie afdrukken registreren. Je kan dus niet beide duimen en wijsvingers registreren.

Samsung voegt gezamenlijk met de vingerafdrukscanner ook een hartslagmeter toe. Via de S Health-app van Samsung kan je daarmee je hartslag uitmeten. Leuk dat het kan, maar het nut voor de toepassing op een smartphone ontgaat me. Je gaat niet tijdens het hardlopen eens even lekker je hartslag lopen meten met je telefoon, het is een gimmick. Met een wearable is dat natuurlijk een heel ander verhaal.


Interface


Samsung heeft Android 4.4 KitKat aardig onder handen genomen en de welbekende TouchWiz-skin eroverheen gegoten. De skin ziet er -zeker in vergelijking met voorgaande versies van de skin- netjes uit en biedt hier en daar goede extra’s zoals de mogelijkheid om alle geopende applicaties uit te schakelen vanuit het multitaskscherm.

Samsung heeft links van het hoofdscherm de My Magazine-app ingebouwd, voor een overzicht van het nieuws. Je kan aangeven in wat voor berichten je geïnteresseerd bent en dat de app automatisch moet verversen als je het overzicht opent. Je kan ook sociale media in het overzicht betrekken, maar Facebook en Instagram zitten er helaas niet bij. Het gaat hier ook niet om Briefing, een app die is gemaakt door Flipboard en in de Galaxy Note 4 is geïmplementeerd. Briefing is in mijn optiek beter dan My Magazine omdat het overzichtelijker en aantrekkelijker oogt. Ook is Briefing meer op nationaal nieuws gericht, My Magazine geeft allerlei willekeurige Amerikaanse berichten weer die mij in het geheel niet interesseren.

Er zijn nog andere negatieve puntjes, het Instellingen-menu moet beter. Standaard zijn er in totaal al bijna 50 onderdelen te vinden, dat is gewoon onoverzichtelijk. Gelukkig is er ook een tabbladweergave waarin de onderdelen zijn verdeeld in categorieën. Daarbij verloopt de navigatie tussen vijf tabbladen dan wel weer via een schuifmenu waarvan je niet ziet dat het verschoven kan worden. Ook dit is dus geen treffende implementatie.


In het notificatiecentrum wordt diezelfde onzichtbare schuif-implementatie gebruikt voor schakelaars van zaken als Bluetooth, GPS en WiFi. Ook zijn er knoppen voor het snel opstarten van S Finder en Snel verbindinden, de knoppen zijn niet uit te schakelen, terwijl veel gebruikers vermoedelijk niet op zitten te wachten. Als je het centrum opent, wordt nog ongeveer de helft van het scherm gebruikt voor hetgeen waar het voor bedoeld is: notificaties.

Software


Van oudsher stond Samsung erom bekend dat het Android-producten flink volpropt met extra software van zichzelf en derden, vaak apps waar geen gebruik van zal worden gemaakt en die wel ruimte innemen. Met de Galaxy S5 ging het roer om en werden Galaxy Essentials en Galaxy Gifts geïntroduceerd.

Deze onderdelen van de Galaxy Apps-applicatiewinkel bieden de gebruiker gratis apps aan, maar de keuze blijft dus aan de eigenaar, in plaats van Samsung. Elke gebruiker is verschillend en op deze manier kunnen zij hun toestel meer zelf inrichten. Samsung is hierin wat mij betreft een voorbeeld voor andere fabrikanten. Overigens krijg je bij de Galaxy Alpha alleen Galaxy Essentials: echte cadeautjes via Galaxy Gifts, zoals een Netflix-abonnement of Elite-lidmaatschap voor RunKeeper, blijven helaas achterwege.

Dat wil niet zeggen dat er standaard helemaal niks extra’s op de Galaxy Alpha wordt voorgeïnstalleerd door Samsung. Zo zijn er Samsung’s eigen Galaxy Apps, Mijn bestanden, Studio, S Health, S Planner en S Voice. Ook worden Dropbox en Flipboard vooraf geïnstalleerd. Uit de doos staan er 39 apps op de Galaxy Alpha, dat is zeer netjes.