3min

Tags in dit artikel

, ,

Geluid, scherm en accuduur

Geluid


De Galaxy Alpha heeft een monospeaker, welke aan de onderkant van het apparaat is geplaatst. De speaker weet voldoende geluid voort te brengen, al had het nog wel wat harder mogen zijn. Op het hoogste volume blijft de kwaliteit van het geluid behouden. Wel is het te allen tijde een tikkeltje dof, de hoge tonen schieten dus tekort. Over de lage tonen ben ik redelijk tevreden.

De meegeleverde headset is wat betreft de lage tonen natuurlijk een stuk krachtiger, ook de hoge tonen komen beter uit. Als je de Galaxy Alpha koopt en nog nog geen headset hebt, kan je deze gerust opwaarderen tot je primaire koptelefoon. De pasvorm is dankzij het in-ear-ontwerp ook dik in orde.


Scherm


Samsung heeft gekozen voor een scherm van 4,7 inch, waarop 720 bij 1280 pixels worden getoond. Vandaag de dag klinkt dat in beide opzichten misschien wat karig, maar ik vind niet dat de Galaxy Alpha duidelijk tekortschiet. Het scherm heeft een pixeldichtheid van 312 pixels per inch en het mag een tikkeltje hoger, maar het beeld is alsnog helder en scherp.

Dankzij het gebruik van een AMOLED-scherm spatten de kleuren van het scherm af. De standaardinstelling oogt op het eerste gezicht mooi, maar de kleurweergave is soms overdadig. In de Instellingen-app kan je kiezen voor vier modi voor de kleurweergave, daar zitten ook minder extreme instellingen bij.

Het scherm is in de buitenlucht en met tegenlicht nog redelijk goed leesbaar. De Galaxy Alpha heeft een gemiddelde gevoeligheid voor vingerafdrukken, ze blijven niet te makkelijk staan maar het kan beter.

Accuduur


De accucapaciteit bedraagt 1860 mAh, dat is zeer beperkt voor een hoogwaardige Android-smartphone. Ter vergelijking: de Galaxy S5 heeft een krappe 1000 mAh extra. Het gaat er natuurlijk ook om hoe zuinig de hardware omspringt met de beschikbare energie. Je kan nog zo’n grote accu hebben, maar als de processor, het scherm of draadloze verbindingen er niet zuinig mee omspringen, ben je nog nergens.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


En wat blijkt: de Galaxy Alpha presteert absoluut niet slecht in onze accutest. We proberen de condities van deze test zoveel mogelijk gelijk te houden en daarmee een eerlijke vergelijking te maken. De iPhones weten beduidend beter te presteren, maar verder laat de Galaxy Alpha zien dat de interne hardware allerminst inefficiënt is. Een verbruik van een krappe 13 procent is natuurlijk geen topprestatie, maar in vergelijking met de concurrentie is het gewoon goed.

Net als veel andere recente hoogwaardige Galaxy-telefoons heeft ook de Galaxy Alpha eveneens de beschikking over de Extreme spaarstand. Schakel je deze mode in, dan geef je een hoop functionaliteit op in ruil voor een aanzienlijk langere accuduur. Op een restcapaciteit van 10 procent moet de Galaxy Alpha nog ongeveer een dag kunnen functioneren. Mocht de nood hoog en de resterende accucapaciteit laag zijn, ben je met de nodige offers dan toch nog bereikbaar. Ook kan je sommige applicaties zoals WhatsApp alsnog openen in deze mode, maar wel met de nodige repercussie voor de accuduur omdat de dataverbinding dan wordt aangesproken. Het in- en uitschakelen van deze mode vereist wel het nodige geduld.