4min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruikservaring

Uiterlijk


De TouchSmart 15 heeft een vrij ingetogen uiterlijk, met een behuizing die voorzien is van de kleuren grijs en zwart. Het valt echter wel op dat de behuizing deels is vervaardigd uit geborsteld metaal, waardoor de laptop een stuk duurder oogt dan hij werkelijk is. In deze prijsklasse zie je dit materiaal immers maar zelden. De onderkant is overigens gewoon van plastic gemaakt.

Voor een hedendaagse laptop is de TouchSmart 15 wel een forse knaap. De behuizing is 2,5 centimeter hoog en de laptop weegt ook 2,5 kilogram. Dat extra gewicht komt natuurlijk deels door het metaal. Ik heb niet het gevoel dat HP’s beste ontwerpers zich bezig mochten houden met deze laptop, ik vermoed dat er gerust een halve centimeter en een halve kilo van af te schaven was. Gezien de prijs is het allemaal wel te accepteren, mits er andere vlakken zijn waarop de TouchSmart 15 een meerwaarde heeft.



Wat betreft aansluitingen heb je de beschikking over de volgende zaken: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, LAN, koptelefoon en HDMI. Ook is er een SD-kaartlezer en een DVD-brander, dit laatste is een zeldzaamheid bij moderne laptops.

Bouwkwaliteit


Door de gedeeltelijk metalen constructie zou je zeggen dat de TouchSmart 15 ook bovengemiddeld stevig is. Dat is ook zo, maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Bij laptops bekijken we namelijk altijd of het schermgedeelte stevig is door dit gedeelte te buigen. En wat gebeurt er tot mijn verbazing? Ik klik zo een gedeelte van het scherm uit de constructie. Ik heb al menig laptopscherm gebogen, maar dit was mij -noch iemand anders op de redactie- al eerder overkomen. Dit maakt de bouwkwaliteit overigens nog niet slecht omdat het geen hele normale handeling is, maar het is op zijn minst opmerkelijk te noemen.


Andere gedeeltes van de behuizing zijn gewoon in orde gezien de prijs van de laptop. In de body zit bijvoorbeeld weinig flexibiliteit en het scharnier is relatief stevig te noemen. Relatief in vergelijking tot de prijs van de laptop, want als je het aanraakgevoelige scherm gebruikt, klappert de constructie nog wel een tijdje na en dat is irritant.

Gebruikservaring


De HP TouchSmart 15 is voorzien van Windows 8.1 (review). Dat besturingssysteem draait in de basis lekker vlot, maar aangezien we hier met een Core i3-processor te maken hebben moet je qua snelheid zeker geen wonderen verwachten.

Het scherm van de TouchSmart 15 is qua resolutie een beetje wat je in deze prijsklasse kan verwachten: 1366 bij 768 pixels. Voor mijn Retina-oogjes is dat -zeker op een grootte van 15 inch- natuurlijk niet zo best: je hebt per inch een krappe 105 pixels en op gebruiksafstand zijn de afzonderlijke pixels dan ook makkelijk zichtbaar. De kijkhoeken van het scherm zijn niet al te best, zeker niet als je het scherm van boven of onder bekijkt. Ook zijn kleuren vrij flets en wordt er veel licht weerkaatst.

Het toetsenbord is voorzien van een numeriek gedeelte, waar een deel van de consumenten content mee zal zijn. Omdat het een laptop met een scherm van 15 inch betreft, had HP alle ruimte om de extra toetsen toe te voegen. Gebruik je ze liever niet, dan heb je er verder ook weinig last van. Het toetsenbord tikt prettig, dankzij de metalen body blijven de toetsen gewoon lekker op hun plaats tijdens het typen. De bovenste rij toetsen is voorzien van een dubbelfunctie, bijvoorbeeld voor het verhogen van de schermhelderheid of het geluid. Die dubbelfunctie is dominant, om dat te benadrukken zijn de plaatjes op de knoppen ook groter dan het F-nummer.



De Synaptics-touchpad is voorzien van een putjespatroon. Dat zorgt ervoor dat je vinger redelijk lekker over het oppervlak glijdt. Het touchpad beslaat een flink oppervlak en ondersteunt dan ook multitouch-commando’s. Standaard worden alleen bewegingen met maximaal twee vingers ondersteund, maar eventueel zijn er ook bewegingen met drie vingers mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat een bepaalde app moet worden opgestart als je met drie vingers op de touchpad drukt. De multitouch-commando’s worden vrij goed herkend.

Tegenwoordig zien we vaak dat de hele touchpad ingedrukt kan worden om een klik te genereren, dat is bij de TouchSmart 15 niet het geval. Er zitten twee losse drukknoppen onder de touchpad. Als je anders gewend bent is dit iets minder intuïtief, maar er valt goed mee te werken.