4min

Inhoud, design & onderdelen

Inhoud


De Moto X wordt geleverd in een vrij imposante doos. Dat schept verwachtingen, maar in feite zit er toch niet veel bijzonders bij. Natuurlijk is er de smartphone zelf, waarvan nog bepaald moet worden hoe bijzonder deze nou precies is, maar verder zijn het simpele dingen zoals handleidingen, een acculader, een USB-kabel en een pinnetje om de simlade mee te openen. Een headset wordt dus niet meegeleverd.

De acculader is overigens wel opmerkelijk; niet alleen om het ontwerp, maar ook vanwege de functionaliteit. Dankzij een tweede USB-poort stelt deze je namelijk in staat om niet alleen je telefoon, maar bijvoorbeeld ook de accu van een draadloze headset, een tablet of een ander apparaat op te laden. De acculader heeft een output van 1,15 ampère per poort en dat is wel wat weinig om bijvoorbeeld een krachtige tablet op te laden, maar het kan natuurlijk wel.


Design


Het is wat ongebruikelijk, maar ik wil dit onderdeel openen met de bespreking van de achterzijde van de Moto X. Voor deze recensie ontving ik namelijk de Moto X met een achterzijde van bamboe. Dat materiaal geeft de Moto X een erg elegant en uniek ontwerp. Dit is niet alleen uniek omdat fabrikanten zelden kiezen voor ander materiaal dan metaal of plastic, maar ook omdat het ook gewoon écht zo is. Metaal en plastic worden in vloeibare staat in een vorm gegoten en daardoor is elk gietsel zo goed als identiek. Elk stuk hout heeft juist een eigen geschiedenis en is op een eigen manier gegroeid. Dat vertaalt zich in een oppervlak met nerven en knoesten waarvan je nergens ter wereld een exacte kopie zal vinden.

De achterzijde van de Moto X is voorzien van een vrij grote bolling, waardoor het toestel een fractie lekkerder in de hand ligt. Toch ben ik niet zo blij met deze keuze: als de Moto X op een vlakke ondergrond ligt schommelt deze bij elke aanraking hevig heen en weer, zeker als je een tekst wilt typen is dat hoogst irritant.


De voorzijde van de Moto X is gemaakt van plastic en glas, van uniekheid is hier dus geen enkele sprake. Het valt op dat de randen rondom het scherm redelijk bescheiden zijn, al kan de Moto X echt niet opboksen tegen de LG G3, welke wat dat betreft de kroon spant.

Voor de zijdes heeft Motorola dan weer gekozen voor metaal, met een matte afwerking. Het metaal wordt in elke hoek op twee plekken onderbroken door een plastic vulling, bedoeld voor de antennes. Aan de bovenste zijde heeft de Moto X een opvallende ronding, overeenkomstig met andere Moto-toestellen. Buiten een handtekening van de ontwerpafdeling van Motorola heeft dit element verder weinig functie.

Persoonlijk vind ik de Moto X wat uiterlijk betreft echt een topper, maar dan spreek ik wel alleen over de zijkanten en de achterzijde. De voorkant is weinig bijzonder en het stoort mij persoonlijk ook een beetje dat de randen boven en onder het scherm niet even groot zijn. Dat valt door het witte materiaal namelijk nogal op.

Onderdelen


Op de voorzijde van de Moto X vind je boven het scherm in het midden de speaker van het toestel. De afdekking hiervan steekt een fractie uit de behuizing, een keuze van de ontwerpafdeling die ik niet kan verklaren. Onder het scherm is een tweede speaker geplaatst, qua ontwerp is deze identiek. De voorkant zit vol met sensoren, zo zijn er maar liefst vier infraroodsensors, ook meet de Moto X natuurlijk omgevingslicht en nabijheid om het scherm indien nodig daarop aan te passen. Natuurlijk is er ook een camera voor videogesprekken en selfies. Op de voorkant is geen microfoon zichtbaar, deze zit ongetwijfeld in de ruimte van de onderste speaker verwerkt.

De achterkant van de Moto X huisvest twee microfoons, één bovenaan, de ander onderaan. Bovenaan is tevens de camera gehuisvest, met eromheen een plastic ring met twee LED-flitsers. Onder de camera zit een tweede ring, met daarin het Motorola-logo. Ook dit element heeft niet zo zeer een functie, maar is een idee van de ontwerpafdeling.




Bovenop de Moto X zit in het midden een headset-aansluiting, met daarnaast een simlade waarin een nano-simkaart geplaatst kan worden. Op de onderkant van de Moto X is enkel een USB-poort terug te vinden. Deze zit netjes in het midden, wat voor accessoire-fabrikanten ook het uitgangspunt is bij hun ontwerpproces. Op de linkerzijde zitten geen poorten en knoppen, op de rechterzijkant zitten de aan/uitknop en de volumeknoppen.

De behuizing van de Moto X kan niet geopend worden. De accu kan dus niet zomaar worden vervangen, ook is er geen mogelijkheid om een micro SD-kaartje in het toestel te steken. Je moet het dus doen met de standaard interne opslagruimte en eventueel opslagruimte in de cloud.