3min

Tags in dit artikel

, , ,

Scherm, geluid & camera

Scherm


Sony heeft gekozen voor een Full HD-scherm van 5,2 inch. De kwaliteit van het scherm is oké, maar de kleuren zijn lang niet zo intens als bijvoorbeeld bij de LG G4 het geval is. Dat valt op als je de twee toestellen naast elkaar legt, maar niet als je de Xperia Z3+ gewoon in gebruik hebt.


Wat bij individueel gebruik wel opvalt is de vlekgevoeligheid van de Dragontrail X-laag die de display beschermt. Deze laag is bovendien ook aardig reflectief, waardoor het toestel bij tegenlicht wat minder goed af te lezen is.

Geluid


De Xperia Z3+ beschikt over twee speakers, welke op de voorzijde van het toestel zijn gepositioneerd. Dat is een mooie locatie, want daar zullen ze niet snel per ongeluk bedekt worden door je handen of de ondergrond, zolang je de Xperia Z3+ maar niet met het scherm naar beneden neerlegt.

Het geluid dat de Xperia Z3+ voortbrengt is wel redelijk, maar niet indrukwekkend. Het maximale volume is goed, zonder dat de geluidskwaliteit er ten koste van gaat. In alle toonhoogten is het geluid echter best vlak, de lage tonen gaan zoals bij vrijwel alle smartphones grotendeels verloren.

Camera


De camera van de Xperia Z3+ is hetzelfde als die van voorgaande Xperia Z-modellen. We zien dus een Exmor RS-camerasensor met 20,7 megapixel en een Sony G-lens. Een tekortkoming die steeds nijpender wordt is het gemis van een optische stabilisator. Steeds meer high-end smartphones hebben zo’n oplossing.


Het is niet zo dat Sony helemaal niets doet tegen bewegingen, ongewenste trillingen worden zo goed als het gaat softwarematig opgelost. Een stabilisator kan echter ook handig zijn wanneer een scene wat donkerder is, zodat de sluiter langer geopend kan blijven zonder dat de foto onscherp wordt. Dat Sony in dit opzicht weinig verbeteringen doorvoert is dus jammer, want dit is juist een opzicht waarin de concurrentie aardig wat winst boekt.

Hoewel de Xperia Z3+ een sensor met 20,7 megapixel heeft, zullen de meeste gebruikers foto’s met ongeveer 8 megapixel maken. De automatische stand hanteert namelijk deze resolutie en veel mensen maken gewoon gebruik van deze optie.

In onderstaande video’s is te zien dat de Xperia Z3+ vooral binnenshuis veel moeite heeft om ruis te onderdrukken. De foto’s zijn wel scherp en de kleuren kloppen ook redelijk goed.


De volgende reeks foto’s is bedoeld om de camera bij verschillende lichtomstandigheden te testen. Bij de eerste foto wordt de snoeppot extern belicht, bij de tweede foto is het licht uit, net als de flitser, terwijl bij de derde foto wel gebruik wordt gemaakt van de flitser.

Het mag duidelijk zijn dat eigenlijk alleen de eerste foto een bruikbaar resultaat is. Hier is de foto scherp en de kleuren staan er goed op. De tweede foto is veel te donker en onscherp, de derde foto is juist gigantisch overbelicht omdat de sterkte van de flits niet fatsoenlijk wordt gelimiteerd.



Onderstaande video is gemaakt in Full HD-resolutie, maar de scherpte is niet om over naar huis te schrijven. Daar komt bij dat de Xperia Z3+ standaard met 30 beelden per seconde filmt, waardoor de voertuigen enigszins schokkerig door het beeld bewegen. Wat betreft stabilisatie is de video nog redelijk in orde, ondanks de afwezigheid van een optische stabilisator.