Accuduur

Sony heeft de accucapaciteit van de Xperia Z3+ een fractie teruggeschroefd, van 3100 naar 2930 mAh. Dat is een afname van zo’n 6 procent. De Xperia Z3 presteerde wat betreft de accuduur echter redelijk goed, waardoor de accuduur van de Xperia Z3+ met enkele optimalisaties wellicht nog helemaal niet zo slecht hoeft te zijn.

Maar helaas: niets is minder waar. De Xperia Z3+ behaalt een abominabele score in onze accutest met het streamen van een Full HD-video. In een uur tijd slurpt de Xperia Z3+ gemiddeld maar liefst 23 procent van de accu leeg. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, is dit echt een wanprestatie; de Xperia Z3+ bungelt ergens onderaan. De lagere accucapaciteit en de nieuwe chipset eisen hun tol op dit gebied.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de Work-test van PCMark houdt de Xperia Z3+ het 420 minuten vol. Dat is beduidend minder dan de Samsung Galaxy S6, welke juist over een Quad HD-scherm beschikt. De Xperia Z3+ scoort ook net iets minder goed dan zijn voorganger, maar wel wat beter dan de LG G4.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


Sony biedt bij Android-smartphones al tijdenlang de Stamina-mode, waarbij op verschillende manieren energie wordt bespaard wanneer het scherm is uitgeschakeld. De smartphone perkt dan bijvoorbeeld het gebruik van draadloze connecties in. Eventueel kan je bepaalde apps zoals Gmail, Facebook en WhatsApp nog wel vrije toegang verlenen. Als je de smartphone ontgrendelt, werkt alles zoals normaal het geval is, tenzij je instelt dat de maatregelen ook op dat moment moeten gelden. Het is mogelijk om de Stamina-mode automatisch in te laten schakelen wanneer de accucapaciteit onder een bepaald percentage duikt.

Tevens is er de Ultra Stamina-mode, waarmee de Xperia Z3+ nog zomaar een dag mee kan gaan op het laatste restje acculading. Schakel je deze functie in, dan blijven er alleen nog enkele basisfuncties over. Zo kan je nog wel sms’en en bellen, maar internetten is geen optie meer. Opmerkelijk: na het afsluiten van de Ultra Stamina-mode moet de Xperia Z3+ opnieuw opstarten.