4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Blokjestelefoon

Met de zogenaamde Friends heeft LG een aantal accessoires en modules voor de G5 ontwikkeld, waarmee je de functionaliteit van de smartphone kunt uitbreiden. Sommige Friends zijn modules die aan de onderkant van de G5 geplaatst kunnen worden, andere Friends kunnen draadloos of bedraad aan de G5 gekoppeld worden.


LG heeft zelf een hele rits Friends ontwikkeld en het is ook voor externe partijen mogelijk om producten te ontwikkelen, maar LG moet hier wel toestemming voor verlenen. Friends zouden volgens LG ook op andere toestellen moeten passen, al is het maar de vraag of het bedrijf het hierbij dan ook over de echte modules heeft. Dat zou wat betreft het ontwerp van nieuwe toestellen immers de nodige beperkingen opleveren.

Wanneer je een module in de G5 plaatst, moet je de accu van het toestel ook in die nieuwe module klikken. Dit betekent dus dat de G5 gedurende deze handeling zonder accu zit en dus ook niet ingeschakeld blijft. Dat is natuurlijk een vervelende en obstructieve procedure, LG had dit bijvoorbeeld kunnen afvangen door de accu gewoon in het toestel te laten zitten of met behulp van een kleine secundaire accu die de benodigde tijd voor het verwisselen kan overbruggen.


360 Cam

De eerste Friend is de 360 Cam: een draadloze camera met twee groothoeklenzen die in staat is om in 360 graden foto’s en video’s te schieten. Omdat de camera volledig onafhankelijk van de G5 moet kunnen opereren is het nodig om er een microSD-kaartje in te stoppen. Middels een draadloze verbinding is het wel mogelijk om de 360 Cam met de G5 aan te sturen.

360 VR

Met de 360 VR stapt LG in de groeiende markt voor virtual reality. De 360 VR is een erg compacte VR-bril die je met een USB-kabel op de G5 kan aansluiten. De bril is redelijk licht en voorzien van een verstelbare rubberen neusbrug, wel klemmen de plastic pootjes vrij strak om je hoofd. Omdat de bril zo compact is, sluit deze niet om je gezicht waardoor je bij gebruik van boven en onder inval van licht hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Gear VR wordt niet het scherm van je telefoon als beeld gebruikt, de bril bevat twee ingebouwde displays.

Het instellen van de bril is echt een dramatische ervaring. De afstand van de glazen tot je ogen kan worden aangepast door aan de glazen te draaien, maar dit lukt bijna niet wanneer je de bril op je gezicht hebt. Je moet ‘m dus steeds afnemen, draaien en weer opzetten om te kijken hoe het er nu mee voorstaat. Het lukt mij niet om de bril af te stellen zodat ik op comfortabele wijze een scherp beeld krijg. Daar komt bij dat de resolutie per scherm (920 bij 720) vrij laag is, waardoor het beeld ook te weinig detail bevat.


Voor de besturing is de 360 VR voorzien van twee knoppen op de rechterbovenzijde. Deze knoppen zijn echter relatief moeilijk te vinden en je moet bovendien steeds weer bedenken welke knop welke functionaliteit heeft. Je kan ook het scherm van de G5 gebruiken voor de besturing, door met je hoofd een cursor voor je ogen te bewegen en op het scherm te drukken wanneer je wilt klikken. Dit werkt op zich redelijk intuïtief.

Als klapper op de vuurpijl is de beschikbare content voor de 360 VR zo goed als waardeloos. Je kan een algemene YouTube-app opstarten en moet dan zelf maar op zoek gaan naar VR-content. Met de app Jaunt VR kan je korte video’s bekijken. Bij de Gear VR heb je bijvoorbeeld toegang tot de Oculus Store, waar al een aardig aanbod aan VR-apps beschikbaar is.

Op dit moment kan ik je de aankoop van de 360 VR absoluut afraden. LG heeft wel wat dingen goed gedaan, maar de algemene ervaring is gewoon betreurenswaardig.


Cam Plus

Deze module kan op de onderkant van de G5 worden geklikt. De Cam Plus-module bevat een extra accu met een capaciteit van 1200 mAh. Daarmee kan je de accuduur van je smartphone dus aanzienlijk verlengen, wat de module handig maakt voor wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent.

De Cam Plus-module zorgt er ook voor dat de G5 een extra grip krijgt, waardoor het fotograferen makkelijker wordt. Verder voegt de grip enkele knoppen toe. Met een schuifknopje start je de Camera-app en met de sluiterknop neem je uiteraard foto’s, een tweede knopje is bedoeld om een video-opname te starten. Als laatste is er een draaiwieltje waarmee je kan zoomen. Het wieltje is traploos en voelt daardoor wat ongemakkelijk en goedkoop aan.


Hi-Fi Plus

De Hi-Fi Plus-module is een versterker, in samenwerking met Bang & Olufsen ontwikkeld. Via de koptelefoonaansluiting in deze module kan de G5 muziek in een hogere kwaliteit weergeven. De Hi-Fi Plus is ook met andere apparaten te gebruiken als je deze via USB eraan koppelt.