4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Hoewel de Xperia X geen dikke Snapdragon-chipset aan boord heeft voelt het toestel over het algemeen snel genoeg aan. Apps starten snel op en animaties verlopen vloeiend. De smartphone ligt dankzij de wat ronde zijdes ook prima in de hand, van mij had de smartphone inclusief het scherm wel een tikkeltje kleiner mogen zijn voor de handzaamheid, het is voor mij toch niet al te makkelijk om de telefoon met één hand aan te sturen.

De vingerafdrukscanner van de Xperia X zit net zoals bij de Xperia Z5-modellen aan de rechterzijde van het toestel, in de aan/uit-knop. Dit is wat mij betreft de beste locatie die we tot op heden hebben gezien omdat je je duim, wijs- of middelvinger hier al bijna automatisch op legt. Wanneer je je Xperia X voor het eerst inschakelt zal je tijdens de installatiewizard van Android al direct gevraagd worden om vingerafdrukken te registeren. Sony ging wat dit betreft nog de mist in met de Xperia Z5, bij dat toestel werd namelijk nooit gevraagd om afdrukken te registreren, waardoor veel eigenaars het waarschijnlijk ook nooit hebben gedaan.


Het lijkt erop dat de scanner een stukje sneller is geworden: eigenlijk zodra dat je je vinger erop legt, ben je binnen. Een nadeel van een langwerpige scanner zoals deze is echter wel dat je je vinger ten opzichte van de scanner niet heel anders mag kantelen dan dat je deed bij de registratie van de afdruk. Dat is bijvoorbeeld vervelend als je je telefoon wilt ontgrendelen terwijl deze op tafel ligt. Wel kan je je vinger eventueel dubbel registreren en daarbij op een andere manier kantelen. Het maximum aantal vingerafdrukken ligt echter op vijf. In mijn ogen moet je minimaal je rechterduim en -wijsvinger en linker wijs- en middelvinger registreren. Dan kan je dus al niet meer je beide wijsvingers nog op een andere manier registreren.

De Xperia X is bij de oorspeaker voorzien van een LED waarmee de accustatus kan worden aangegeven. Tijdens het opladen kleur deze indicator bijvoorbeeld oranje en als de accu vol is wordt de indicator groen. Sony neemt het echter niet zo nauw met de definitie van ‘vol’, want als de acculading op 90 procent komt, wordt de indicator al groen. Dit vind ik persoonlijk hoogst storend, vol moet gewoon écht vol zijn.


Software


Sony maakt er (helaas) nog altijd een gewoonte van om een vrachtlading aan gratis applicaties aan Android toe te voegen. De Xperia X is direct uit de doos bijvoorbeeld al voorzien van apps zoals Track ID, Spotify, Facebook, Amazon Shopping, Kobo eBooks, LinkedIn, AVG Protection en SwiftKey. Het grootste deel van deze apps is wel te verwijderen, al komt dit meer neer op het uitschakelen en verbergen van de software. De opslagruimte ben je dus gewoon kwijt. Bij de eerste start is er van de 32GB waarmee de Xperia X wordt geleverd dan ook al direct 12,5GB in beslag genomen. Dat is echt veel ingenomen ruimte en het is dan ook maar goed dat de Xperia X geleverd wordt met 32GB aan ruimte.

Voor het toetsenbord van de Xperia X heeft Sony ervoor gekozen om het eigen toetsenbord overboord te gooien en een bewezen partij in de arm te nemen: SwiftKey. Dit toetsenbord werkt volgens het Swype-principe waarbij je woorden kan vormen door over de toetsen te vegen, maar je kan natuurlijk ook gewoon typen. In tegenstelling tot Sony is een partij die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van virtuele toetsenborden en dat merk je gewoon tijdens het gebruik. Wel moeten gebruikers zelf een taalpakket voor de Nederlandse taal installeren, dat gebeurt helaas niet automatisch en dat levert natuurlijk geen pluspunten voor gebruiksvriendelijkheid op.

In het overzicht van apps vinden we een extra tabblad met voorgestelde en aanbevolen applicaties. De voorstelde apps zijn geïnstalleerde apps die op basis van je gebruik worden aangeboden. De voorgestelde apps zijn apps die je vanuit de Play Store zou kunnen installeren, waarop dit aanbod is gebaseerd is onduidelijk, vermoedelijk eveneens op basis van je gebruik, wellicht ook je locatie.


Sony heeft er -net als veel andere fabrikanten- de afgelopen jaren werk van gemaakt om aanpassingen aan Android tot een minimum te beperken. Met de Xperia X houdt Sony wel vast aan eigen icoontjes voor bepaalde apps, maar veel andere zaken zijn niet anders dan bij Google’s eigen Nexus-toestellen. Dat zien we graag, want dat is over het algemeen ook gewoon de beste uitvoering.