2min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (systeem)

De Xperia X is voorzien van een Snapdragon 650-chipset. Deze chipset is wat de processoren betreft opgebouwd middels ARM’s big.Little-principe, waarbij krachtige en energiezuinige rekenkernen gecombineerd worden. Het gaat in dit geval om vier Cortex A53-cores die in de energiezuinige mode worden gebruikt, de twee Cortex A72-cores zijn bedoeld voor wanneer veel rekenkracht benodigd is.

Wat betreft de prestaties van de Xperia X zijn de verwachtingen niet zo hooggespannen. Dit komt natuurlijk door de gebruikte chipset in combinatie met de adviesprijs van het toestel. De huidige topmodellen zoals de HTC 10 en LG G5 gebruiken een Snapdragon 820-chipset en die is naar verwachting beduidend beter.

De eerste test is Geekbench 3 en hierin wordt puur naar de rekenkracht van de processor gekeken. In de multicore-test worden alle kernen aan het werk gezet. De Xperia X weet duidelijk niet in de buurt van de huidige toptoestellen te komen en verschanst zich meer tussen de toppers van vorig jaar. Ook de Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact brachten het er destijds beter vanaf in deze test.

Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore


In PCMark weet de Xperia X zich wat beter te manifesteren, het verschil met de Xperia Z5-modellen is hier wat kleiner. Ik hecht aan deze uitslag meer waarde omdat het een algemene systeemtest is, waar Geekbench voornamelijk naar brute rekenkracht kijkt.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance


Wat betreft systeemprestaties is de Xperia X geen meevaller. Het toestel kan zijn voorgangers niet overtreffen, zelfs niet helemaal bijbenen. Natuurlijk is de Xperia X officieel geen échte opvolger van de Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact, het is daarom wellicht wat lastig om de Xperia X volledig af te rekenen op het feit dat hij die toestellen niet overtreft. Desondanks is het zo dat de Xperia X qua systeemprestaties simpelweg niet levert wat de adviesprijs doet vermoeden.