4min Devices

Review: Internet Explorer 8

Standaarden & snelheid

Standaarden


Microsoft zegt zelf dat Internet Explorer 8 ‘de standaarden ondersteunt.’ Hoe verrassend, dat is niet waar. Je hebt misschien wel gehoord dat Internet Explorer slaagt voor de Acid2-test. Dat is mooi, dat houdt namelijk in dat de browser overweg kan met PNG, CSS 2.1 en nog wat andere technieken.

Mooi, mooi, mooi. Maar wel een paar jaar te laat. Er is namelijk alweer een nieuwe test van dezelfde makers genaamd Acid3 waar Internet Explorer wéér belabberd in scoort. Het haalt namelijk slechts een score van 20 – IE7 een score van 14 – van de 100, terwijl concurrenten als WebKit, Presto en Gecko al tegen de 100 aan zitten.

Review: Internet Explorer 8
[center]Het belabberde resultaat van de Acid3-test in Internet Explorer 8[/center]

Oftewel: Microsoft loopt opnieuw achter de feiten aan. Nou oké, er is wel al een eerste HTML5- en CSS3-ondersteuning, API’s voor CSS-selectors en verbeterde ondersteuning voor AJAX-webapplicaties, maar dat is ook niet om over naar huis te schrijven.

Snelheid


Internet Explorer 8 is een stuk sneller dan zijn voorganger, en kan zijn concurrentie aardig bijhouden. Echter heeft de concurrentie niet stilgezeten en zijn Safari 4, Mozilla Firefox 3.5 en Opera 10 de huidige versie van Internet Explorer 8 alweer voorbij als het aankomt op het opbouwen van webpagina’s.

Om de snelheid zo accuraat mogelijk te bepalen, voerde Techzines reactiemoderator Johan Top Futuremarks Peacekeeper uit. Peacekeeper voert een uitgebreide JavaScript-browserbenchmark uit door te testen op realword JavaScripts van bijvoorbeeld YouTube, Gmail, Facebook en andere sites. Meer informatie over hoe die test precies is uitgevoerd vind je op deze pagina. Alle browsers zijn op hetzelfde systeem getest.

Internetbrowser Punten (meer is sneller)
1. Safari 4.0 bèta 1832
2. Google Chrome 1.0.154.48 1458
3. Mozilla Firefox 3.1 bèta 3 964
4. Opera 9.64 717
5. Mozilla Firefox 3.0.7 664
6. Internet Explorer 8.0 454
7. Internet Explorer 7.0 268

Op het gebied van iets simpels als het openen van een tabblad, voelt Internet Explorer 8 net even langzamer dan Mozilla Firefox 3.0. Hetzelfde geldt voor het openen van een nieuw venster en het gebruik van het intern geheugen. Met twee vensters, samen in totaal tien tabbladen open, verbruikt Mozilla Firefox 190 MB RAM. Internet Explorer 8 gebruikt met slechts 1 tabblad (google.nl) open, al 100 MB RAM.

Nieuwe functies


Nu ik die twee minpunten uit de weg heb, is het tijd om duidelijk te maken waarom ik serieus overweeg Internet Explorer 8 als standaardbrowser in te stellen. Laat ik beginnen bij het begin, dat is namelijk de eerste keer opstarten – de installatie is namelijk weinig interessant, behalve dan dat-ie best lang duurt en een herstart van de pc vereist.

Tijdens de eerste keer opstarten verschijnt een best wel lange setupwizard die vraagt of je deze functie aan of uit wilt zetten, welke zoekproviders je wilt gebruiken – natuurlijk standaard allemaal Windows Live-services – en of je zoekmachines wilt updaten – wat dat ook mag betekenen.

Zodra je al die vragen hebt beantwoord – of je heb gewoon voor de optie Snelle instellingen gekozen – valt onmiddellijk op dat het browservenster meer ruimte opslokt. Standaard is nu namelijk de favorietenbalk ingeschakeld.

De nieuwe favorietenbalk met webslices


Als je favorietenbalk zegt, zeg je webslices. De favorietenbalk is simpelweg een balk met links van veelbezochte websites die je zelf kunt toevoegen. Tenminste, dat was hij bij eerdere browser. In Internet Explorer 8 is de functie echter veranderd (lees: verbeterd).

Het eerste wat opvalt, is de functie Aanbevolen websites die, zoals de naam al zegt, websites op basis van de huidige open website aanbeveelt. Zit je bijvoorbeeld op Marktplaats.nl en klik je op Aanbevolen websites, dan verschijnen sites als Speurders.nl, eBay, Hyves.net en De Telegraaf.

Naast links kun je dit keer ook RSS-feeds op de favorietenbalk plaatsen. Zodra je je abonneert op een feed, krijg je de optie om deze toe te voegen aan de werkbalk. Indien de website nieuwe inhoud heeft verspreid, wordt deze ‘knop’ vetgedrukt zodat je weet dat er iets nieuws beschikbaar is.

Terwijl de balk al zulke mooie functies aanbiedt, moet je voor iets simpels als het toevoegen van een link aan die balk, per se op een speciale knop drukken. Het is niet mogelijk om simpelweg het tabblad te verslepen naar de favorietenbalk. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een favoriet: je moet per se op een knop drukken. Beetje flauw.

Review: Internet Explorer 8
[center]Een RSS-feed in de favorietenbalk[/center]