Algemeen
Herleef de 15e eeuw
Anno 1404 neemt je mee terug naar de 15e eeuw, ten tijde van de kruistochten. Als speler wordt je in de campaign meegesleept in de voorbereidingen en uitvoering van een kruistocht die Kardinaal Lucius gestart heeft. De keizer is echter in slechte gezondheid en zijn toestemming voor de kruistocht is twijfelachtig. Gelukkig sta je er niet alleen voor en word je onder andere begeleid door Lord Richard Northbrough, die je de beginselen van het spel zal uitleggen. Uiteindelijk zal je de halve wereld over reizen om in het Oosten te eindigen. Wat er onderweg precies gebeurd ga ik niet verklappen, dat zou een stuk beleving weghalen.
Naast de campaign kun je ook met scenarios aan de slag, of in de sandbox modus, waar je vrij kan bouwen, of jezelf doelen kan stellen. Deze laatste modus is erg leuk om een mooie stad te gaan bouwen, zonder last te hebben van computerspelers: die zet je gewoon uit.
Basics
Net zoals zijn voorgangers (o.a. Anno 1701) is Anno 1404 een city-building game, met wat strategie-elementen. Het is aan jou als speler om een goed draaiende nederzetting op te zetten, en deze uiteindelijk steeds groter en welvarender te maken tot het een echte stad zal zijn.
Een stad heeft inwoners nodig, dus zul je huizen moeten bouwen. Deze inwoners willen ook kunnen handelen, dus heb je weer een marktplaats nodig. Natuurlijk willen ze ook eten en drinken, dus moet je daar ook voor zorgen. Hoe verder je stad ontwikkeld is, hoe meer eisen je inwoners stellen, en hoe meer (verschillende) grondstoffen en producten je moet maken.
De uitdaging is om je stad winstgevend te maken, maar er toch voor kunnen zorgen dat alle behoeften voorzien zijn en dat je productieproces optimaal is.
Productieprocessen
Er zijn in het spel diverse grondstoffen te verkrijgen, maar nog meer eindproducten. Zo begin je met de basisbehoefte: eten. Door een vissershut te bouwen zullen je inwoners te eten krijgen. Later zul je echter ook voor brood en vlees moeten zorgen. Voor brood moet je weer een bakkerij hebben, die zijn meel weer van de molen haalt, en die maakt het op zijn beurt weer van graan. Zo ga je dus van één stap (vis) naar drie stappen (graan-meel-brood). Ook voor bijvoorbeeld gereedschap of wapens geldt dit principe: je moet metaalerts verzamelen met een mijn, daarna moet dit omgesmolten worden in een smelterij, die daar weer kolen voor nodig heeft, dus moet je zorgen dat je aan kolen komt. Het ijzer uit de smelterij wordt op zijn beurt weer doorgegeven aan de wapensmit of gereedschapmaker die het eindproduct zal maken.
Doorstroom, handel & inwoners
Het is dus constant noodzakelijk om je grondstoffenstroom op gang te houden, want anders komt de volgende stap in het productieproces in de problemen. Vaak kun je ook met computerspelers grondstoffen ruilen, en zo grondstoffen krijgen die je (nog) niet zelf kunt vergaren. Ook kun je eindproducten verkopen als je ziet dat je een overschot hebt.
Het verhandelen levert uiteraard geld op, en is zeker de moeite waard, het kopen van goederen kost een flinke duit, maar kan je vaak enorm veel voordeel opleveren als je stad daardoor sneller ontwikkelt. Inwoners betalen namelijk belasting, en hoe hoger de status van je inwoner (peasant, citizen, patrician, nobleman) hoe meer belasting ze betalen. Keerzijde is dus wel dat inwoners met een hogere status wel meer eisen hebben, en dus ook sneller weer ontevreden kunnen worden.