Conclusie: uitgebreid, universeel en in ontwikkeling

Al met al is Synology Surveillance Station een behoorlijk uitgebreid pakket, waarmee je voor de meeste zakelijke doeleinden voldoende features binnen handbereik hebt. Zo uitgebreid als op de camera’s zelf zijn de instellingsmogelijkheden niet, maar dat kan ook eigenlijk niet. Dan krijg je weer veel te veel opties, wat ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast moet er uiteraard ook gezocht worden naar de grootste gemene delers bij een universeel pakket zoals dit. Mensenstromen analyseren kunnen sommige camera’s wel bijvoorbeeld, maar veel andere niet. Het heeft dan vooralsnog weinig zin om dat te integreren in Surveillance Station.

Wat betreft gebruiksvriendelijkheid doet Synology het nog altijd uitstekend overigens. Zeker als je gewend bent aan de soms extreem gedateerde software op ip-camera’s of bij camera’s geleverde propriëtaire videomanagementsoftware, is Surveillance Station zonder twijfel van een andere klasse. Wat ons betreft worden ook alle mogelijkheden die je normaal gesproken nodig hebt als bedrijf aangeboden. Mocht er toch iets ontbreken dat wel in de camera ondersteund wordt, dan kun je dat gewoon eenmalig daar op instellen. Surveillance Station en de webinterface van de camera bijten elkaar in principe niet. Als je in de webinterface de verzadiging op een bepaald niveau instelt, dan neemt Surveillance Station dat gewoon netjes over bijvoorbeeld.

Er komt nog meer aan

Zoals Surveillance Station nu is, zouden we je zeker aanraden om het te overwegen als je op zoek bent naar een pakket om je ip-camera’s centraal mee te beheren. We hebben het in dit artikel gehad over versie 8.1, dat vorig jaar uitkwam, maar over 8.2 is ook al het nodige bekend. Wat we er tot nu toe over gehoord hebben, is een mixed bag van features voor thuisgebruikers en zakelijke gebruikers. Het wordt mogelijk om een smartphone in te zetten als camera en de app krijgt een make-over. Er komen 26 nieuwe toepassingen die het leven weer iets makkelijker moeten maken en er is een timelapse-functie toegevoegd in versie 8.2. Ook niet onbelangrijk vanuit het oogpunt van veiligheid, is dat tweestapsverificatie verbeterd wordt.

Wat er uiteindelijk allemaal in Surveillance Station 8.2 terecht gaat komen, daar zullen we nog even op moeten wachten. Voor nu is versie 8.1 echter ook al een uitstekende keuze wat ons betreft als je als zakelijke gebruiker aan de slag gaat met ip-camera’s.