5min

Tags in dit artikel

Webinterface & Prestaties

Het andere configuratiescherm, de webinterfacie ziet er goed uit en is lekker simpel en overzichtelijk vormgegeven. Alleen als we vervolgens gaan kijken wat we er precies allemaal mee kunnen, dan zijn we toch wel erg teleurgesteld. Er kan namelijk maar heel weinig worden aangepast. Goed een Synology NAS is misschien weer het andere uiterste maar op deze NAS kan werkelijk niets worden ingesteld.

Je kan gebruikers aanmaken, timemachine in of uitschakelen, gebruik maken van een niet werkende torrent downloadmanager. Eventueel een wachtwoord of netwerk configuratie wijzigen. Alleen dan hebben we het een heel eind gehad. Is het je opgevallen dat het aanmaken van shares niet is genoemd? Dat klopt, het is niet mogelijk om extra losse shares aan te maken. Je kan alleen gebruikers aanmaken welke automatisch een eigen mapje krijgen en dat is het dan.



Ook is de interface een beetje langzaam, als je iets aan klikt krijg je steeds een laadscherm met een draaiend icoontje, echter is de hele interface opgebouwd uit HTML, dus wij vragen ons af, of dat icoontje niet gewoon voor de sier is in plaats van dat er daadwerkelijk iets geladen moet worden. In elk geval kom je zodra je bent ingelogd op een pagina waarbij je kan kiezen uit een aantal opties zoals Downloaden, instellingen, gebruikers instellen of het Eco-beheer aanpassen.



Als je een gebruiker aanmaakt krijgt deze zoals gezegd automatisch een eigen share, dat is op zich ook logisch en makkelijk, maar gewoon wat extra losse shares aanmaken, waarbij je vervolgens kan instellen welke gebruikers de betreffende share mogen gebruiken, is geen overbodige luxe, ook niet bij een NAS van slechts 130 euro. De toegevoegde waarde van een eigen account is alleen dat je een persoonlijke map hebt en je kan per gebruiker instellen hoeveel GB aan opslag-capaciteit die mag gebruiken.

De prestaties


Tot op heden zijn we nog niet echt overtuigd van deze NAS, maar prestaties kunnen altijd een hoop goed maken. Als het gebrek aan functionaliteit ervoor zorgt dat de NAS wel razendsnel is dan kunnen we nog best tevreden zijn. We vergelijken deze NAS met andere modellen, die in de meeste gevallen beschikken over niet één maar twee schrijven en RAID 1 ondersteunen. Dit omdat deze NAS’en elkaar qua prijs niet veel ontlopen. Ook is dat een belangrijke factor bij het aanschaffen van een NAS.

Zoals je inmiddels van ons gewend bent wordt elke NAS op dezelfde manier getest, we hebben een computer met 2 SSD schijven in een RAID 0 configuratie welke in staat is om tot op heden elke NAS te verslaan qua snelheid. Als we daar de Lacie Network Space 2 aanhangen krijgen we de volgende resultaten.

Aan de resultaten te zien scoort deze NAS vrij wisselend en hebben we niet alle testen kunnen uitvoeren. De test waarbij er een directory van de NAS naar onze testcomputer wordt gekopieerd kon niet worden volbracht, dit omdat de NAS simpelweg te langzaam was.









Zoals je kan zien is de LaCie op de meeste fronten sneller dan de Freecom, ook een model met 1 schijf. Zo langzaam is de Network Space 2 dus ook weer niet. Wel vonden wij de resultaten wat verwarrend doordat Lacie enorm verliest bij het wegschrijven van één enkel bestand naar de NAS toe. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte of slecht werkende harde schijf of problemen in de firmware of de gebruikte chips in de Network Space 2.

Om het zeker voor het onzekere te nemen hebben we de NAS open gemaakt, de Samsung 1 TB schijf van 5400 toeren eruit gehaald, direct via een SATA kabel aan de computer gehangen en vervolgens een benchmark gedraait. De schijf scoorde uitstekend met lees snelheden van wel 85MB per seconde. De schijf werkt dus prima en is niet defect, wellicht kan LaCie met de firmware nog iets optimaliseren aan de snelheid en onstabiliteit in de prestaties.