2min

Click BIOS x2

Vanaf Sandy Bridge hebben veel moederbord fabrikanten eindelijk besloten om een zogenaamde EFI bios te gaan gebruiken. MSI heeft dit ook gedaan en noemt haar eigen bios de ‘Click BIOS’.Dankzij de Click BIOS worden gebruikers voorzien van een begrijpbare bios, iets wat voor sommigen van pas zal komen wanneer het systeem niet meer functioneert zoals de bedoeling is. Dit moederbord is tevens voorzien van een dubbele bios-chip. Mocht er onverhoopt een probleem ontstaan met de bios, dan is het mogelijk om over te schakelen op een backup-bios, waarmee het systeem hersteld kan worden.

De bios van MSI wordt door de fabrikant aangeprezen als efficiënt, flexibel en intelligent. Op zich kunnen we dit niet tegenspreken, de bios werkt bij normaal gebruik immers naar behoren.

Wel denk ik dat de naam Click BIOS een beetje ongelukkig gekozen is. Hoewel inderdaad alles met de muis te besturen is, kom je in veel menu’s uiteindelijk toch tot de conclusie dat het net zo makkelijk, zo niet makkelijker, is om te navigeren met behulp van het toetsenbord.

Het introductiescherm van de bios ziet er nog veelbelovend uit, we zien slechts een aantal iconen waar een onderverdeling is gemaakt voor Green Power, Utility, Overclocking, Game en Settings. Klikken we echter op één van de iconen, dan komen de voornamelijk tekstgebaseerde menu’s ons toch al weer om de oren vliegen. Wellicht dat MSI dit nog in de toekomst verder gaat uitwerken en verbeteren.Wat betreft de Utility-knop en sommige andere knoppen is het echter wel een ander verhaal, onder deze knoppen vinden we opnieuw een aantal iconen voor onder anderen geheugentests en het updaten van de bios.

Al met al moeten we wat betreft de EFI-bios-mogelijkheden die MSI te bieden heeft concluderen dat er nog veel te verbeteren valt op dit gebied. De eerste stappen zijn gezet, maar MSI mag net als de andere fabrikanten nog niet tevreden zijn met hetgeen tot nog toe bereikt is.