2min

Overklokken

Qua overklokken doet het moederbord van MSI het simpelweg het slechtste van de vier moederborden met een P67-chipset, wel was dit het moederbord met waarschijnlijk het meeste overklok potentieel. Reden hiervoor is dat de bios simpelweg nog niet goed werkte op het moment van testen. MSI zal tegen de tijd dat de moederborden in de winkel komen deze problemen waarschijnlijk wel hebben opgelost maar wij konden er niet omheen, mede door het beperkte tijdslot dat we hadden voor alle tests. We hebben met het MSI moederbord wel een record gezet van 4,84 GHz, wat de beste prestatie van de vier moederborden is die we ontvingen.

We hadden echter het idee dat er wellicht nog meer uit te halen was dan 4,84 Ghz maar vanaf dat moment wilde de bios niet meer meewerken en sloeg het de instellingen niet meer op en daarmee was het overklok-avontuur dan ook gelijk afgelopen. Een bios-reset en zelfs het opnieuw flashen van de bios was allemaal tevergeefs en daarmee was het dus echt einde verhaal. We hebben de overklok dan ook niet fatsoenlijk kunnen benchmarken, we hebben wel een stresstest gedaan op 4,84 Ghz en daarbij bleef het systeem wel stabiel. De bios werkte weliswaar niet meer naar behoren het enige wat nog wel werkte was OC Genie, daarom hebben we ervoor gekozen die in te schakelen en daarmee de overklok benchmarks te doen, op die manier kunnen we toch een beeld schetsen van de overklok resultaten.OC Genie wist het moederbord over te klokken door de multiplier te verhogen naar 42, zonder de bclk te verhogen. Zelf konden we in het begin dus wel verder komen, maar de bios sloeg de instellingen dus niet langer meer op. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk alleen nog maar konden benchmarken met de OC Genie-functie in gebruik.

We gaan er van uit dat het probleem met de bios opgelost kan worden met een nieuwe versie van de bios. Het flashen en resetten van de bios was voor ons echter geen oplossing meer. De resultaten zijn dus niet representatief omdat we de test moesten uitvoeren met de OC Genie-functie in plaats van de optimale overklok. Waarschijnlijk was het MSI-bord in dat geval als beste uit de bus gekomen.

Prestaties na overklok