2min

Tags in dit artikel

, ,

Conclusie

Onze eerste kennismaking met het Nebula-platform van Zyxel is zonder twijfel een aangename. Met uitzondering van wat schoonheidsfoutjes zoals het overdreven aantal myzyxel.com-portalen, de her en der wat rommelige interface en het feit dat er standaard geen time-out op de interface staat, kunnen we niet anders zeggen dan dat dit een zeer capabel management-platform is. Of je nu meerdere sites tegelijkertijd wilt managen of een enkele site, het kan met dit platform op een relatief eenvoudige manier, zonder dat je per se veel kennis van de materie hoeft te hebben. Dat je er niet alleen access points, maar ook switches en security gateways van Zyxel mee kan beheren, is ook zeker een groot pluspunt.

Is een cloud-management platform zoals Zyxel Nebula dan de beste keuze voor iedereen? Nee, dat zeker niet. Een combinatie van controller en apparatuur on-site biedt je nog altijd beduidend meer mogelijkheden en flexibiliteit, omdat je daarmee je apparatuur tot in de puntjes kunt afregelen. Met name in high-density-omgevingen is dit aan te raden. Ook ben je voor het beheer bij een on-site configuratie minder afhankelijk van de internetverbinding en worden wijzigingen in de configuratie bijvoorbeeld sneller doorgevoerd. In het algemeen zal de installatie en het beheer wel wat meer kennis vereisen en dus niet voor iedereen weggelegd zijn.

Hou er tot slot rekening mee dat de Zyxel Nebula-omgeving alleen werkt in combinatie met specifiek hiervoor ontwikkelde hardware. Dat betekent dat je er bij het aanschaffen van Nebula-producten voor kiest om geruime tijd gebruik te maken van het platform. Zonder de cloud-infrastructuur erachter kun je namelijk nagenoeg niets met de access points, switches en security gateways die erbij horen.