2min

Tags in dit artikel

, ,

Installatie & interface

De installatie van AVG Internet Security 8.5 neemt zo’n tien minuten in beslag. Tenminste, dat is het gehele installatieproces en dat omvat dus ook de downloadprocedure die vooraf gaat aan de installatie, en die verplicht is want van de AVG-website download je alleen een 748KB groot bestand dat vervolgens de echte suite gaat downloaden.

Na het voltooien van de installatie start een configuratiewizard op. In deze wizard kunnen geplande scans worden ingesteld, kan data aan AVG worden afgeleverd betreffende virusinfecties, kan de AVG-werkbalk voor Mozilla Firefox en Internet Explorer worden ingesteld en kan de eerste update worden uitgevoerd.

Is deze wizard ook voltooid, dan moet de pc even opnieuw opgestart worden. Na het opstarten valt op dat AVG slechts 20 MB van het interne geheugen opeet. Dit is redelijk weinig. Wel voegt het aardig wat toe aan de opstarttijd: namelijk zo’n 20 seconden.


[center]De eerste stap van de configuratiewizard van AVG[/center]

Wordt verder gekeken naar de prestaties van de pc met AVG, in het meten hoelang het duurt om één mp4-bestand om te zetten, dan valt op dat deze snelheid bijna gelijk is aan de snelheid zonder AVG. Het voegde namelijk een halve seconde toe en dat is bijna niets. Tijdens een computerscan werden het echter 15 seconden meer. Goede resultaten.

Interface


Het hoofdvenster van AVG Internet Security 8.5 doet fris en vooral simpel aan. En dat is goed. Het is eenvoudig opgebouwd met links drie tabbladen en bovenaan enkele menuopties. De rest van de ruimte wordt gevuld met 12 pictogrammen die elk voor hun eigen onderdeel van de suite staan. Tevens wordt in die ruimte de status van elk onderdeel aangegeven.

Klik je op een van de twaalf pictogrammen, dan verschijnt de uitgebreide status van dat onderdeel evenals uitleg over wat het precies doet en wanneer het voor het laatst is bijgewerkt. Bij de firewall staat ook nog het profiel dat op de pc van toepassing is.

Met de linkertabbladen is het mogelijk om de computer te scannen of om een update uit te voeren. Na een update worden overigens telkens de bijgewerkte onderdelen heel even gesloten waardoor het Windows Beveiligingscentrum en AVG zelf ook, waarschuwen dat de componenten zijn uitgeschakeld. Dit kan erg irritant zijn, want er verschijnt regelmatig zo’n ballon van het Beveiligingscentrum.

AVG is een van de weinige antivirusaanbieders die enigszins de Windows-richtlijnen naleeft qua interfaceontwerp, want er is een heuse menubalk aanwezig. Vanuit deze balk kan het helponderdeel worden bereikt, evenals de geavanceerde instellingen.

En de instellingen van AVG zijn behoorlijk geavanceerd en gaan veel verder dan het simpelweg aan- of uitzetten van een bepaald onderdeel. Soms gaan de instellingen wel tot vier niveaus diep, zoals het geval is bij de antispamcomponent. Maar voor de gemiddelde gebruiker zijn natuurlijk de optimale veiligeheids-prestatie-instellingen automatisch van toepassing.


[center]De frisse, vernieuwde interface van AVG Internet Security 8.5[/center]